Μάρτυρας εξοπλιστικά: Δεν γνωρίζαμε ότι υπήρχαν μεθοδεύσεις

Μετά την απόρριψη σειράς ενστάσεων που κατέθεσε η υπεράσπιση άρχισε με καταθέσεις μαρτύρων ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων η δικη για την προμήθεια του συστήματος τηλεπικοινωνιών του στρατού ΕΡΜΗΣ 2 με πρωταγωνιστες δυο παλιούς  γνώριμους, τους Γιάννη Σμπωκο και Αντώνη Καντα.

Πρώτος μάρτυρας κατέθεσε ο απόστρατος συνταγματάρχης Διονύσης Φραγκιαδάκης ο οποίος ως πρόεδρος της αρμόδιας Επιτροπής ειχε αναλάβει τις διαπραγματεύσεις προκειμενου να μειώσει το κόστος του προγράμματος.

"Διαπραγματευτήκαμε με κάποιες εταιρίες που δεν τις θεωρούσαμε ως έχουσες πρόθεση να βλάψουν το δημόσιο συμφέρον. Δεν γνωρίζαμε τότε να υπήρχαν μεθοδεύσεις...πετύχαμε το καλύτερο αποτέλεσμα με τα δεδομένα που είχαμε", κατέθεσε ο μάρτυρας και συνέχισε  "Η επιτροπή πήρε εντολή από ΓΔΕ για να διαπραγματευτεί  τη σύμβαση. Είχε εκδοθεί διαταγή για να γίνει αξιολόγηση της προσφοράς την οποία υπέγραφε ο τότε γενικός διευθυντής κύριος Σμπώκος. Εμείς είπαμε τελικά ώς επιτροπή να γίνει η σύμβαση. Στο τέλος μειώθηκε το κόστος κατά 21,5 δις δολάρια χρήματα τα οποία τελικά δεν εκταμιεύτηκαν και παρέμειναν στο Δημόσιο".

Πρόεδρος : Κύριε μάρτυρα δεν καταλαβαίνω την μείωση, μειώθηκε το κόστος και πήραμε κάτι ημιτελές. Πετύχατε την μείωση αλλά δεν λειτουργούσε.

Μάρτυρας : Για να λειτουργήσει χρειαζόταν να παρθούν κάποια υλικά. Ναι, μειώθηκε η προσφορά αλλά δεν μπήκαν κάποια υλικά.

Συνολικά η μείωση ήταν πάνω απο 20 δις, η αξία των υλικών που αφαιρέθηκαν ήταν 7,5 δις  και 5 δις και 7,3 η μείωση των τιμών απο κόστος και υπηρεσίες.

Ο απόστρατος συνταγματάρχης υποστήριξε οτι δεν γνωρίζει τους λόγους που τον είχαν επιλέξει ως πρόεδρο της Επιτροπής.

Εισαγγελέας : Είχατε προσωπική επαφή με τον κ. Σμπώκο;

Απάντηση : Όταν ήθελα να τον δν ανέβαινα στο γραφείο του και το έλεγα στην γραμματέα του. Οταν είχε χρόνο με φώναζε. Μια, δυο φορές τον είχα δει.

Υπενθυμίζεται οτι ο πρωην διευθυντής εξοπλισμών Γιάννης Σμπώκος και ο αναπληρωτής του, Αντώνης Κάντας κατηγορούνται για άμεση συνέργεια σε απιστία στην υπηρεσία. Την απιστία, κατά το κατηγορητήριο, τέλεσε ο πολιτικός τους προϊστάμενος, πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας Άκης Τσοχατζόπουλος στον οποίο όμως ουδέποτε απαγγέλθηκε σχετική κατηγορία καθώς το αδίκημα, σύμφωνα με το νόμο περί ευθύνης υπουργών, έχει παραγραφεί.

Ο Αντώνης Κάντας κατηγορείται και για δωροδοκία καθώς έχει  ομολογήσει ότι πήρε μίζα για το συγκεκριμένο οπλικό σύστημα. Κατηγορούμενοι είναι επίσης δυο πρώην στελέχη της διεύθυνσης εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, οι Ν Λεονταρίτης και Ζ. Ανδρουλάκης.