Τα γυρίζει το ΠΑΣΟΚ – Ξαφνικό μπλόκο για τις λαϊκές

Διαφωνίες της τελευταίας στιγμής προβάλλει το ΠΑΣΟΚ σε επιμέρους διατάξεις του νομοσχεδίου για τις λαϊκές αγορές, αν και αρχικά είχε ταχθεί υπέρ της ψήφισης του σχεδίου νόμου στο σύνολό του.

Κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Μιχαλης Κασσής, γνωστοποίησε ότι το κόμμα του διαφωνεί με το διαχωρισμό παραγωγών και εμπόρων στις λαϊκές αγορές, καθώς και με την κλήρωση των θέσεων.

Όπως ανέφερε ο κ. Κασσής, μετά και τις κινητοποιήσεις που δείχνουν αντιδράσεις όχι μόνο των παραγωγών, αλλά και των εμπόρων, το κόμμα του χωρίς να αμφισβητεί τις προθέσεις του υπουργού Ανάπτυξης θεωρεί ότι είναι δίκαιο το αίτημα τους και προτείνει να μην αλλάξει το καθεστώς των θέσεων με το διαχωρισμό παραγωγών και εμπόρων, αλλά να παραμείνει ως έχει, ενώ απέρριψε και το θέμα της κλήρωσης, προτείνοντας να ισχύσει από τον Ιανουάριο του 2015 και μόνο για τις αδιάθετες θέσεις.

Αμέσως μετά την γνωστοποίηση από το βήμα της Ολομέλειας της αλλαγής στάσης του ΠΑΣΟΚ, πραγματοποιήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, σύσκεψη στο γραφείο του γενικού γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, Θανάση Μπούρα, με τη συμμετοχή και του υπουργού Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη, σε μια προσπάθεια να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση. Στη σύσκεψη αυτή συμμετείχαν μεταξύ άλλων, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Ρήγας και ο πρόεδρος της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου Γιώργος Βλάχος.

Ενδεικτικό πάντως του κλίματος είναι ότι ενώ αρχικά η συζήτηση του νομοσχεδίου είχε προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί απόψε, στην ημερήσια διάταξη της Βουλής προβλέφθηκε να υπάρχει εμβόλιμη συνεδρίαση αύριο το απόγευμα.

Σε σύντομη παρέμβασή του το βράδυ, ο υπουργός Ανάπτυξης ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει νομοτεχνικές βελτιώσεις, με κυριότερη αυτή που αφορά το καθεστώς της κλήρωσης θέσεων.
 
Ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε ότι η νέα ρύθμιση στην οποία προτίθεται να προχωρήσει θα είναι βάσει κάποιων κανόνων διαφάνειας που επιτάσσει η κοινή λογική, αλλά και όσων ακουστεί κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για το υπαίθριο εμπόριο. Ακόμα, προανήγγειλε νέα βελτιωτική ρύθμιση για τη διάταξη που αφορά στον Οργανισμό Λαϊκών Αγορών που ως διεύθυνση μεταφέρεται στην περιφέρεια.