Σαμαράς: Τα αρρωστημένα κατάλοιπα του χθες τελείωσαν

“Τα αρρωστημένα κατάλοιπα του χθες τελείωσαν, προχωράμε οριστικά στην Ελλάδα της ανάπτυξης”, τόνισε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας στην 22η ανοικτή γενική συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), όπου ανέπτυξε τον κυβερνητικό σχεδιασμό για την ενίσχυση του Τουρισμού.

Το 2013 ήταν χρονιά-ρεκόρ, το 2014 θα σπάσουμε αυτό το ρεκόρ, η κοσμογονία έχει αρχίσει, ανέφερε ο πρωθυπουργός, και απευθυνόμενος στους ανθρώπους του τουρισμού, είπε: “Ετοιμαστείτε να υποδεχθείτε περισσότερους από 20 εκατομμύρια τουρίστες”.

Συνεχίζοντας, ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι ο τουρισμός αποτελεί το 15% της ελληνικής οικονομίας με 7% άμεση και 8% έμμεση συνεισφορά στο ΑΕΠ και πρόσθεσε ότι ο θετικός αντίκτυπος της εθνικής στρατηγικής για τον τουρισμό μπορεί να αυξήσει την ετήσια ζήτηση κατά 10 δισ. τα επόμενα 5 χρόνια και 25 δισ. τα επόμενα δέκα χρόνια, ενώ θα δημιουργήσει 220.000 θέσεις εργασίας.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πέντε βασικές προϋποθέσεις για την απρόσκοπτη περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού και άφησε αιχμές και εναντίον του αρχηγού της αντιπολίτευσης χωρίς να τον κατονομάσει:
- Πρώτον, όλα αυτά έχουν προϋπόθεση την σταθερότητα, δεν γίνεται αναβάθμιση αν η κοινωνία δεν ξέρει που θέλει να πάει. Χρειάζεται επίσης σοβαρότητα όχι οργισμένες καταγγελίες δεκαπενταμελούς, ορισμένοι δείχνουν σαν να μην θέλουν να μεγαλώσουν.
- Δεύτερον, απαιτείται σχεδιασμός για να ξεπεραστούν οι στρεβλώσεις και οι αγκυλώσεις που μας κρατούσαν πίσω όλα αυτά τα χρόνια.
- Τρίτον, όλα αυτά απαιτούν μία χώρα ανοικτή στον υπόλοιπο κόσμο και σε επαφή με αυτόν και όχι μία χώρα σε απομόνωση. Δεν πρέπει να βλέπουμε τον κόσμο με φοβία, αλλά σαν στίβο ευκαιριών.
- Τέταρτον, ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματά μας είναι ο τουρισμός, όχι μόνο ως εκμετάλλευση, αλλά ως διαχρονικό νόημα ζωής.
- Πέμπτον, όλα αυτά σημαίνουν ανταγωνιστικότητα και εξωστρέφεια και μικρότερη φορολογική επιβάρυνση. Θα πάμε σταδιακά σε μειωμένους φορολογικούς συντελεστές στο πλαίσιο του να μην δημιουργούμε ελλείμματα.

Συνεχίζοντας ότι κ. Σαμαράς παρέθεσε μία σειρά παρεμβάσεων που προωθεί η κυβέρνηση, με κύρια έμφαση στα εξής:

- Χωροταξικό σχεδιασμό, δασολόγιο, χάραξη αιγιαλού. Είναι μεταρρυθμίσεις που είχαν στοιχειώσει την Ελλάδα για δεκαετίες και τώρα τις προχωρούμε.
- Αδειοδότηση που ήταν δύσκολη και αποκρατικοποίηση μαρίνων.
- Το επίπεδο φορολόγησης είναι απαράδεκτα υψηλό σε σχέση με τις ανταγωνίστριες χώρες. Ήδη μειώθηκε χωρίς να είναι εύκολο ο ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13% και θα συνεχίσει η μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης.
- Συνδεσιμότητα διαφορετικών προορισμών μέσα στην Ελλάδα αλλά και με το εξωτερικό. Προωθούνται οι συμβάσεις παραχώρησης λιμανιών και αεροδρομίων της χώρας.
- Αναβάθμιση του κέντρου και του παραλιακού μετώπου των τουριστικών πόλεων ξεκινώντας από την Αθήνα.