“Τα λάθη του ΔΝΤ στην υπόδειξη των μέτρων”

Τη λανθασμένη κατεύθυνση των μέτρων της κυβέρνησης, υποδεικνύει σε ανακοίνωσή του βασιζόμενο σε μελέτες του ΔΝΤ και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, το κόμμα των Οικολόγων Πράσινων. Όπως αναφέρεται, οι εκτιμήσεις της ελληνικής κυβέρνησης ήταν αυτές που οδήγησαν στην αύξηση του δημοσίου χρέους και επιδείνωσαν την οικονομική κρίση.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση:

 “Τα μέτρα που προωθεί η τρόικα στην Ελλάδα, βασίστηκαν σε λάθος υποθέσεις και οδήγησαν σε αύξηση του χρέους και επιδείνωση της κρίσης, δείχνουν μελέτες του ΔΝΤ και της Κομισιόν. Σε συνέντευξη τύπου που έδωσε στα γραφεία του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, την Πέμπτη 1η Νοεμβρίου, ο Νίκος Χρυσόγελος , ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο, τόνισε  πόσο σημαντική είναι αυτή η παραδοχή από το ΔΝΤ.

Στην έκθεση του ΔΝΤ, World Economic Outlook – October 2012, γίνεται αναλυτική αναφορά σε άστοχες εκτιμήσεις για το δημοσιονομικό πολλαπλασιαστή που χρησιμοποιείται στις προβλέψεις όταν σχεδιάζονται προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής. Η έκθεση αναφέρει – χωρίς να μελετά την περίπτωση της Ελλάδας – ότι με ασφάλεια μπορεί να εκτιμηθεί πως ο δημοσιονομικός πολλαπλασιαστής ειδικά σε περιόδους ύφεσης, αντί του 0,5 που αρχικά θεωρείτο, κινείται μεταξύ 0,9 και 1,7.

Επιπλέον, σε πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τη δυναμική του χρέους, εκτιμάται πως για την Ελλάδα, οποιοδήποτε μέγεθος δημοσιονομικού πολλαπλασιαστή μεγαλύτερο του 0,5, ακόμη και σε περιόδους μη δημοσιονομικής προσαρμογής, οδηγεί σε αύξηση του χρέους. Σε πρόσφατη ελληνική μελέτη (βασισμένη σε στοιχεία 2000-2012) υπολογίζεται πως ο δημοσιονομικός πολλαπλασιαστής σε περίοδο ύφεσης είναι 1,32.

Τα νέα στοιχεία αποδεικνύουν το αδιέξοδο της συνταγής που ακολουθείται. Το μεγάλο ζητούμενο είναι να ανοίξει η πολιτική συζήτηση και σε εθνικό αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το σχεδιασμό ενός τρίτου, εναλλακτικού δρόμου ο οποίος με κοινωνικά δίκαιο και ισορροπημένο τρόπο θα θέσει τις βάσεις για την έξοδο της χώρας από την κρίση και την βιώσιμη ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας”.