Σαμαράς: Έρχεται η κοινωνική κατοικία για αστέγους

Πακέτο μέτρων για την ανακούφιση και μέριμνα των αστέγων ανακοίνωσε πριν από λίγο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Η κύρια παρέμβαση που ανακοίνωσε είναι ο θεσμός της κοινωνικής κατοικίας, στο πλαίσιο του οποίου το Δημόσιο θα αξιοποιήσει οποιοδήποτε ακίνητο διαθέτει και μπορεί να χρησιμοποιηθεί άμεσα για τη στέγαση αστέγων, προσφέροντας παράλληλα και άλλες παροχές, κυρίως ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ώστε να επιταχυνθεί η επανένταξή τους στο κοινωνικό σύνολο.

Το άλλο μέτρο που ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό είναι η συνεργασία του Δημοσίου με την ιδιωτική πρωτοβουλία για την ενίσχυση της κοινωνικής δράσης. Ανέφερε μάλιστα ότι στην κατεύθυνση αυτή κινείται και η νέα νομοθεσία που διευκολύνει τις δωρεές ιδιωτών, απομακρύνοντας τα παλιά φορολογικά βάρη που τις συνόδευαν.

Έτσι, με ιδιωτική δωρεά, σύμφωνα με όσα είπε ο πρωθυπουργός, ανακαινίζεται το Δρακοπούλειο Κέντρο, που βρίσκεται στην πλατεία Βάθης, στην Αθήνα. Σε ενάμιση μήνα περίπου θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει. Η ευθύνη λειτουργίας του ανατίθεται στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ), το οποίο υπάγεται στο υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας, ενώ καταλυτική είναι και η συμμετοχή του υπουργείου Υγείας.

Στο ισόγειο του Κέντρου θα λειτουργήσει ιατρική μονάδα του Εθνικού Συστήματος Υγείας, που θα εξετάζει τους άστεγους πριν προωθηθούν στους κοιτώνες. Στους αστέγους που φιλοξενούνται, θα παρέχεται στέγαση, σίτιση, ιατρική φροντίδα και κοινωνική μέριμνα.

Στην αρχική φάση, το Κέντρο αναμένεται να φιλοξενεί 80 άτομα για διάστημα που θα φτάνει έως τις 20 μέρες, ενώ μετά θα μεταφέρονται σε άλλους χώρους βραχυχρόνιας φιλοξενίας ή σε διαμερίσματα προστατευόμενα, με απώτερο στόχο την κοινωνική τους επανένταξη. Έχουν, επίσης, επιλεγεί και τα πρώτα 35 διαμερίσματα που ανήκουν στο δημόσιο, προκειμένου να στεγάσουν τους άστεγους.

Η σχετική δαπάνη, εξήγησε ο κ. Σαμαράς, προβλέπεται κι αυτή από το κοινωνικό μέρισμα, "γιατί ό,τι δημιούργησε το κράτος με τις θυσίες των Ελλήνων πολιτών, το επιστρέφει πίσω με πολλαπλασιαστικά οφέλη στον Ελληνικό λαό και ιδιαίτερα σε εκείνους που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη".

Το επόμενο βήμα, συνέχισε ο πρωθυπουργός, "περιλαμβάνει τη δημιουργία ακόμα 4 κέντρων Άμεσης βοήθειας αστέγων, σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Γιάννενα, Λάρισα καθώς και σε αυτές τις περιοχές υπάρχει αυξημένο ποσοστό φτώχειας, σύμφωνα με τα πιο επίσημα στοιχεία. Παράλληλα, για τον ίδιο σκοπό, εργάζονται πολλά ιδρύματα και άλλες ιδιωτικές πρωτοβουλίες. Για παράδειγμα, μια τέτοια πρωτοβουλία πολιτών, δημιούργησε μόλις προχθές, την πρώτη Κοινωνική Πολυκατοικία, όπου θα στεγαστούν οι πρώτοι 72 άστεγοι που ανήκουν σε μονογονεϊκές και πολυτεκνικές ομάδες, οικογένειες. Κι αυτό θα ξεκινήσει την Μεγάλη Πέμπτη".