Μέρκελ: Μετά το πρωτογενές πλεόνασμα, η συζήτηση για το χρέος

Οι Έλληνες εργαζόμενοι και άνεργοι έχουν περάσει δύσκολα, και θα περάσουν και πάλι δύσκολα, αφού δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί η μεταρρυθμιστική πορεία της χώρας, τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Η Γερμανίδα καγκελάριος αναγνώρισε ότι η πολιτική που ακολούθησε η ελληνική κυβέρνηση ήταν ένας “δύσκολος δρόμος”, χάρη στον οποίο τώρα η Ελλάδα εκπληρώνει όσα υποσχέθηκε, ενώ σημείωσε πως μετά την επικύρωση από τη Eurostat του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2013 θα γίνει η συζήτηση στην Ευρώπη για το πώς θα βοηθηθεί η Ελλάδα και πώς θα οδηγηθεί βήμα-βήμα στις αγορές.

Έκανε λόγο ακόμα για "ισχυρά πειστήρια" που δείχνουν ότι οι προσπάθειες και οι θυσίες του ελληνικού λαού απέδωσαν, και εξέφρασε την επιθυμία της γερμανικής πλευράς να βοηθήσει την Ελλάδα στον τομέα της ρευστότητας.

“Η Ελλάδα έχει περισσότερες δυνατότητες παρά προβλήματα πλέον”, κατέληξε.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού και την αλληλεγγύη των Ευρωπαίων εταίρων η Ελλάδα έχει αφήσει πίσω της την περίοδο της κλονισμένης αξιοπιστίας της και της αμφισβήτησης της θέσης της στην Ευρωζώνη, κι έτσι οι θυσίες αυτές πιάνουν τόπο.

“Οι προσπάθειες συνεχίζονται. Οι μεταρρυθμίσεις θα ολοκληρωθούν, γιατί ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα”, ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός, χαρακτηρίζοντας προτεραιότητα της κυβέρνησης την αντιμετώπιση της ανεργίας, ειδικά στους νέους, και μεγάλο ζητούμενο τη ρευστότητα, στην εξομάλυνση της οποίας βοηθούν, όπως είπε, η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ακόμα πως η κυβέρνηση δεν πανηγυρίζει, αλλά συνεχίζει τις προσπάθειες, "σηκώνει τα μανίκια" για να ετοιμάσει την επόμενη μέρα, όπως σημείωσε, και ξεκαθάρισε ότι ο ρυθμός της κυβέρνησης δε θα αλλάξει.

Ερωτηθείς σχετικά με τις επικείμενες εκλογές, απάντησε: "Δε σκέφτομαι τις εκλογές, παρά μόνο την Ελλάδα".