Επίτιμος αρχηγός ΓΕΝ: Υπήρχαν εντολές για παρέμβαση στρατεύματος

Iδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα όσα αποκάλυψε ο Επίτιμος αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού και αφορούν στις Ένοπλες Δυνάμεις και ενδεχόμενη συμμετοχή τους σε αστυνομικού τύπου καθήκοντα.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Κοσμάς Χρηστίδης:

"Εσιώπησα μερικώς αν και ήταν γνωστά αυτά, μην νομίζετε ότι στο τραπέζι δεν τα έλεγα. Είναι το πως αντιλαμβάνεται κανένας το δημοκρατικό στράτευμα. Το πώς αντιλαμβάνεται τη χρήση του στρατεύματος για θέματα ασφαλείας σε καιρό ειρήνης". 

"Θεωρώ ότι σε καιρό ειρήνης η χρήση του στρατεύματος που θα έχει επαφή με τον κόσμο ανήκει αποκλειστικά στα σώματα ασφαλείας. Είχα δύο τρεις περιπτώσεις, οι οποίες δεν τηρήθηκαν στο έπακρον, τηρήθηκαν μερικώς. Έγιναν συζητήσεις για μέτρα ασφαλείας με τη συμμετοχή του Ναυτικού σε καιρό ειρήνης. Η πιο χαρακτηριστική στην περίπτωση της (παρέλασης) Θεσσαλονίκης και σε άλλες περιπτώσεις, που δεν έχει σημασία αυτή τη στιγμή. Η περίοδος στην οποία υπηρετούσα ήταν δύσκολη περίοδος. Και με αρχηγό υπό αμφισβήτηση. Είχα πλήρη γνώση του φρονήματος και ότι το ηθικό δεν ήταν ακμαιότατον. Θέλω να πω ότι αυτό που μένει, το έχει γράψει ο Αμερικανός πρόεδρος στη Σμύρνη, και είναι η ρήση μιας Σμυρνιάς μάνας που ήταν στη Σμύρνη: 'Ανάθεμα στους στρατιωτικούς και τους πολιτικούς που δίχασαν το λαό'", αναφέρει μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΝ.

Η συνέντευξη είναι από το onalert.gr στον δημοσιογράφο, Πάρι Καρβουνόπουλο.