Καταψηφίστηκε η πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ

Καταψηφίστηκε η πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ κατά του προεδρείου της Βουλής, ύστερα από άλλη μία επεισοδιακή συζήτηση, όπου οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποχώρησαν διαμαρτυρόμενοι από την αίθουσα της Ολομέλειας. 

Σε σύνολο 241 βουλευτών, οι 165 (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ)  ψήφισαν κατά της πρότασης και οι 76 υπέρ. Καταψήφισαν επίσης την πρόταση ο Ανδρέας Λοβέρδος και ο Χρήστος Αηδόνης.

Συνεπώς, η πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ απορρίφθηκε καθώς, για να γινόταν δεκτή, ήθελε 151 ψήφους. 

"Yπέρ" της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν 76 βουλευτές (ΣΥΡΙΖΑ, ΧΑ και οι Νότης Μαριάς και Γαβριήλ Αβραμίδης από τους ΑΝΕΛ). Οι υπόλοιποι βουλευτές των ΑΝΕΛ απουσίασαν από την ψηφοφορία, όπως και το ΚΚΕ.

Ο Πρόεδρος της Βουλής, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, δεν συμμετείχε στην ψηφοφορία. 

Πριν την ονομαστική ψηφοφορία- που άρχισε λίγο μετά τις 12 τη νύχτα της Δευτέρας- ο Αλέξης Τσίπρας κατήγγειλε πρωτίστως την κυβέρνηση για συνειδητή υποβάθμιση του Κοινοβουλίου και δευτερευόντως τον πρόεδρο της Βουλής, λέγοντας μάλιστα πως η πρόταση μομφής που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, υπήρξε "αναγκαστική επιλογή της αξιωματικής αντιπολίτευσης". 

Από την πλευρά του, ο κος Μεϊμαράκης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για "καταχρηστική παραβίαση του Κανονισμού και του Συντάγματος, προσπαθώντας να αλλοιώσει τον κατεπείγοντα χαρακτήρα της συζήτησης του νομοσχεδίου" κατά τη χθεσινή διαδικασία. 

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στην Ολομέλεια, χαρακτήρισε τις προτάσεις δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ εναντίον του Γ. Στουρνάρα και του Ευ. Μεϊμαράκη ως "απόλυτη πολιτική αποτυχία" και "πολιτικό αδιέξοδο του ΣΥΡΙΖΑ αφού δεν του βγαίνουν τα σενάρια προς τις εκλογές".