Πολυνομοσχέδιο: Προσπαθούν να… κλείσουν τις διαρροές για το γάλα

Τις αντιδράσεις και των τελευταίων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας για τις αλλαγές που φέρνει το πολυνομοσχέδιο στην αγορά γάλακτος επιχειρεί να κάμψει το κυβερνητικό επιτελείο, ώστε να μην υπάρξει καμία διαρροή στην ψηφοφορία που θα διεξαχθεί το βράδυ της Κυριακής.

Στις τοποθετήσεις τους σήμερα στη Βουλή, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Θάνος Μωραΐτης και Μιχάλης Κασσής εξέφρασαν και πάλι αντιρρήσεις με τις ρυθμίσεις για το γάλα που περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο, υποστηρίζοντας πως με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθανάσιο Τσαυτάρη, συμφώνησαν διαφορετικά πράγματα, τα οποία αν δεν ενταχθούν στο πολυνομοσχέδιο, τότε δε θα το υπερψηφίσουν.

Ο κ. Μωραΐτης, μάλιστα, τάχθηκε και κατά του πιλοτικού ανοίγματος των καταστημάτων τις Κυριακές, λέγοντας πως "αυτό εξυπηρετεί μόνο τις ιδεολογικές σας εμμονές", ενώ ζήτησε να αποσυρθεί και η διάταξη για τα φωτοβολταϊκά.

Αντίθετα, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάξιμος Χαρακόπουλος, μπορεί να αιφνιδίασε σήμερα, ανακοινώνοντας την παραίτησή του λόγω των διαφωνιών του με τις διατάξεις για το γάλα, όμως ξεκαθάρισε πως παρά τη διαφωνία του θα υπερψηφίσει το πολυνομοσχέδιο.

Διαβάστε: Παραιτήθηκε από την κυβέρνηση ο Μάξιμος Χαρακόπουλος

Μπροστά στον κίνδυνο διαρροών, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Ανάπτυξης δέχθηκε να προχωρήσει σε ορισμένες αλλαγές, ώστε να ικανοποιηθούν οι διαφωνούντες βουλευτές, οι οποίες θα αφορούν στο σαφέστερο προσδιορισμό της διαδικασίας παστερίωσης, ενώ θα καθορίζονται ως ανώτατο όριο ζωής για το παστεριωμένο γάλα οι επτά ημέρες.

Ωστόσο, στην τοποθέτησή του κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στην κοινή συνεδρίαση των επιτροπών Οικονομικών Υποθέσεων και Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, ο Κωστής Χατζηδάκης δεν ανακοίνωσε κάποια αλλαγή, αν και σημείωσε πως για το θέμα του γάλακτος “είμαστε εδώ για να ακούσουμε απόψεις” και “το συζητάμε”.

Με τις αλλαγές που αναμένεται να ανακοινωθούν την Κυριακή εκτιμάται ότι και οι τελευταίοι “αντάρτες” θα πειστούν να υπερψηφίσουν το πολυνομοσχέδιο στο σύνολό του.

Σε έντονο κλίμα η συνεδρίαση

Κατά τη σημερινή συζήτηση του πολυνομοσχεδίου δεν έλειψαν πάντως οι εντάσεις. Το ΚΚΕ αποχώρησε από τη συζήτηση, ενώ ο εισηγητής του κόμματος, Νίκος Καραθανασόπουλος, διευκρίνισε πως το κόμμα του θα δώσει το “παρών” στις συγκεντρώσεις που θα πραγματοποιηθούν εκτός του Κοινοβουλίου και θα μετάσχει κανονικά στη συνεδρίαση της Ολομέλειας, προτείνοντας μάλιστα ονομαστική ψηφοφορία και επί των τριών άρθρων του πολυνομοσχεδίου.

Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, με την έναρξη της συνεδρίασης ξεκαθάρισε προς το Σώμα πως το νομοσχέδιο είναι προαπαιτούμενο, προκειμένου να εκταμιευθεί η χρηματοδότηση της χώρας από το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της Ένωσης - αρχής γενομένης από την 1η Απριλίου όπου πρόκειται να υιοθετηθεί η αξιολόγηση της Τριμερούς. Ως εκ τούτου η Βουλή, δια της πλειοψηφίας, ενέκρινε την εισαγωγή του νομοσχεδίου ως κατεπείγοντος, ώστε να ψηφιστεί μέχρι τα μεσάνυχτα της Κυριακής από την Ολομέλεια, αφού όμως εκφράστηκαν από την αντιπολίτευση έντονα παράπονα για το γεγονός ότι ένα τόσο μεγάλο σε έκταση νομοσχέδιο (πάνω από 200 σελίδες) κατατίθεται με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, χωρίς να προλαβαίνουν οι βουλευτές να το επεξεργαστούν.

Κορύφωση της αντιπαράθεσης ήταν η φράση του Παναγιώτη Λαφαζάνη, κοινοβουλευτικού εκπρόσωπου του ΣΥΡΙΖΑ προς τα έδρανα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ: "δεν μπορείτε κύριοι να εγκαθιδρύσετε δικτατορία, δεν σας το επιτρέπει ο λαός", που οδήγησε σε έντονες διαμαρτυρίες και φωνές εναντίον του. Ο κ. Λαφαζάνης πάντως συνέχισε λέγοντας πως οι βουλευτές δεν είναι "ντεκόρ" για να δέχονται πρακτικές που δεν έγιναν ούτε στις πιο σκοτεινές περιόδους του τόπου.

Διαβάστε: Στουρνάρας: Ψηφίστε κατεπειγόντως - Αντιπολίτευση: Προσβάλλετε τη Βουλή

Έντονη αντιπαράθεση σημειώθηκε ανάμεσα στον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, ο οποίος σχολίασε πως “φέρατε εδώ ένα τούβλο 800 σελίδων σαν τα βιβλία που πουλούσε ο κ. Γεωργιάδης με τις ντάνες”. Απαντώντας, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε πως ο ίδιος πουλάει βιβλία γιατί δεν έχει ενάμισι εκατομμύριο ευρώ καταθέσεις στην τράπεζα όπως εκείνος. “Να τα χαίρεστε, αλλά μιλώντας με μαρξιστικούς όρους, εσείς είστε εδώ ο εκπρόσωπος των μεγαλοκεφαλαιούχων”, είπε προς τον κ. Παπαδημούλη.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ με την σειρά του κατηγόρησε τον κ. Γεωργιάδη για τη συνήθειά του σε προσωπικές επιθέσεις και για “ανοίκειους υπαινιγμούς”, και πρόσθεσε: “Δεν απαντώ σε αυτά. Σημειώνω όμως πως είναι το πρόσωπο που διατυμπανίζει πως σιχαίνεται τους Αριστερούς και τους κομμουνιστές. Τέτοιες επιθέσεις από αυτά τα άτομα για μένα είναι τίτλος τιμής”.

“Ο κ. Παπαδημούλης είχε μια εξαιρετική έμπνευση να μου επιτεθεί επειδή μου αρέσει η ελευθερία και όχι ο ολοκληρωτισμός και ο κομμουνισμός. Εκείνος μίλησε για τα βιβλία μου. Και του απαντώ ότι εγώ έχω στην τράπεζα 30.000 ευρώ. Πολύ θα ήθελα να έχω το δικό του ενάμισυ εκατομμύριο. Αλλά εργάζομαι από μικρός και δεν αξιώθηκα να έχω τόσα χρήματα”, ανταπάντησε ο υπουργός Υγείας και, απευθυνόμενος προς τον κ. Παπαδημούλη, είπε: “Την επόμενη φορά να είστε πιο προσεκτικός. Γιατί εσείς εκπροσωπείτε εδώ τους μεγαλοκεφαλαιούχους, μιλώντας με μαρξιστικούς όρους”.