Ακροβατεί ο κυβερνητικός συνασπισμός

Κρίσιμες ώρες για την κυβέρνηση και για την τύχη της χώρας προμηνύονται μετά τον αιφνιδιασμό του Αντώνη Σαμαρά και τις σφοδρές αντιδράσεις από τους κυβερνητικούς εταίρους.

Ο κύβος ερρίφθη και τα μέτρα παίρνουν το δρόμο προς τη Βουλή, ενώ σε λίγες ώρες η κυβέρνηση δοκιμάζεται στην ψηφοφορία για τις αποκρατικοποιήσεις.

Ο χρόνος μετράει πλέον αντίστροφα και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ποιες θα είναι οι εξελίξεις.

Η σφοδρή αντίδραση των δυο κυβερνητικών εταίρων, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ στην κίνηση του κ. Σαμαρά να ανακοινώσει τη λήξη των διαβουλεύσεων επιβάρυνε το κλίμα και η κυβέρνηση ψάχνει τον βηματισμό της την επόμενη μέρα.

Οι επόμενες ώρες προδιαγράφονται εξαιρετικά κρίσιμες αφού για να περάσουν τα μέτρα από τη Βουλή θα χρειαστούν υποχωρήσεις.

Ο Αντώνης Σαμαράς θέλησε να προλάβει ενδεχόμενες εξελίξεις στις Κοινοβουλευτικές ομάδες των ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ και να θέσει κάθε βουλευτή ξεχωριστά προ των ευθυνών του, αναλαμβάνοντας ωστόσο μια πρωτοβουλία εξαιρετικά υψηλού πολιτικού ρίσκου.

Ο πρωθυπουργός οδηγήθηκε σε αυτήν την καθαρή δήλωση καθώς -όπως εξήγησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Κεδίκογλου απαντώντας στην κριτική του κ. Βενιζέλου- ότι η κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να πάει στο Eurogroup με ανοικτό πακέτο μέτρων, αλλά ούτε για τη βιωσιμότητα του χρέους, ούτε και για την επιμήκυνση θα μπορούσε να ληφθεί απόφαση, αν προηγουμένως δεν έχουν κλείσει τα μέτρα.

Πάντως εδώ και λίγες ώρες το τοπίο στο εσωτερικό της τρικομματικής κυβέρνησης είναι σαφώς διαφορετικό και όλοι βρίσκονται εν αναμονή της διαδικασίας ψήφισης των μέτρων. Εάν ο κ. Κουβέλης επιμείνει μέχρι τέλους τότε είναι βέβαιον ότι θα υπάρξουν σημαντικές πολιτικές ανακατατάξεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης ακόμα και αν τα μέτρα περάσουν με οριακή πλειοψηφία.