Συμφωνία κυβέρνησης – τρόικα σε έκτακτη μυστική συνάντηση

Έκλεισε η συμφωνία της Ελλάδας με την τρόικα το πρωί της Τρίτης σε μυστικές διαβουλεύσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες επιτεύχθηκε συμφωνία ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και την τρόικα, σε έκτακτη μυστική συνάντηση που έγινε το πρωί της Τρίτης στα γραφεία της αντιπροσωπείας της Κομισιόν στην Αθήνα.

Από την ελληνική πλευρά εκπέμπεται το σήμα ότι η συμφωνία κλείνει μέσα στις επόμενες ώρες. «Είμαστε κοντά σε συμφωνία σήμερα», λένε κυβερνητικοί κύκλοι που εκτιμούν ότι η διαπραγμάτευση είναι πάρα πολύ πιθανό να λήξει εντός της ημέρας.

Θα υπάρξουν και ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Δεν αποκλείεται να υπάρξει και η σχετική ανακοίνωση της τρόικας που εκδίδεται μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει το ύψος του κοινωνικού μερίσματος από το πρωτογενές πλεόνασμα, με το οποίο συμφωνεί και η τρόικα.

Μάλιστα την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου πέρασε το πρωί ο Γιάννης Στουρνάρας, ενώ στο υπουργείο οικονομικών θα γίνει σύσκεψη υπο τον πρωθυπουργό και στη συνέχεια ανακοινώσεις.

Ο Α. Σαμαράς με τους στενούς του συνεργάτες Σ. Κεδίκογλου, Λαζαρίδη και Παπασταύρου επισκέφθηκαν το υπουργείο οικονομικών για να μετέχουν σε σύσκεψη με τον Γιάννη Στουρνάρα και τον Χρ. Σταϊκούρα.

Τις τελευταίες ώρες συμπληρώνονται τα κενά που υπάρχουν στο ευρωπαϊκό κείμενο του Μνημονίου (MOU) και από την κυβέρνηση λένε ότι «ο διάολος κρύβεται στις λεπτομέρειες πρέπει να τσεκάρουμε κάθε παράγραφο».

Ήδη, βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις κλιμακίων με εκπροσώπους των αρμόδιων υπουργείων για φορολογικά, εργασιακά και ενεργειακά θέματα, ενώ θεωρείται πιθανή η έλευση και άλλων αρμοδίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες απο κυβερνητικές πηγές, σε ο,τι αφορά τη διανομή του πλεονάσματος, φαίνεται ότι το διαθέσιμο ποσό προσεγγίζει το μισό δισ. ευρώ.

Από το πρωί υπάρχουν πυρετώδεις διαβουλεύσεις, στο υπουργείο Οικονομικών, μεταξύ υπηρεσιακών παραγόντων όλων των υπουργείων που έχουν εκκρεμότητες και των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας.

Χαρακτηριστικά, στέλεχος του υπουργείου Εργασίας ανέφερε πριν από λίγο, ότι τα «εργασιακά είναι σχεδόν κλεισμένα», επισημαίνοντας, πάντως, ότι δεν ήταν δυνατό να υποχωρήσει η ελληνική πλευρά στο θέμα των ομαδικών απολύσεων. Πόσω μάλλον, πρόσθεσε, που κυβέρνηση και κοινωνικοί εταίροι έχουν συμφωνήσει στην ενίσχυση του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι πολύ πιθανό, να προβλέπεται στο τελικό κείμενο της αναθεωρημένης συμφωνίας, εξάμηνη δοκιμαστική περίοδος του νέου συστήματος. Όσον αφορά στις τριετίες, ο ίδιος παράγοντας επιβεβαίωσε ότι θα είναι μειωμένες κατά 50% για τους ανειδίκευτους μακροχρόνια ανέργους.

Από την πλευρά του, στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε πριν από λίγο ότι «κλείνουμε», επισημαίνοντας, πάντως, ότι πρέπει να οριστικοποιηθεί πρώτα το ευρωπαϊκό κείμενο της αναθεωρημένης συμφωνίας. Στο ίδιο μήκος κύματος, για ύπαρξη συμφωνίας, κινούνται αυτήν την ώρα και κοινοτικοί παράγοντες.