Σαμαράς: Δεν υποχωρώ – Σόιμπλε: Δεν έχει δόση εάν…

Σκληρό μπρα ντε φερ θυμίζουν οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, οι οποίες διαρκούν πλέον σχεδόν έξι μήνες, καθώς ξεκίνησαν στις 22 Σεπτεμβρίου του 2013!

Ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί είναι η δήλωση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με καταφανώς σαρκαστικό τόνο, ότι "μην ανησυχείτε, δεν πρόκειται να δώσουμε οικονομική βοήθεια με το ζόρι, εάν κάποιος δεν την θέλει".

Ο Γερμανός υπουργός επέλεξε να απαντήσει με τον τρόπο αυτό σε ερώτηση του ανταποκριτή του MEGA στο Βερολίνο για το εάν η Γερμανία και η τρόικα και επιδιώκουν νέο δανεισμό της Ελλάδας και νέο μνημόνιο δείχνοντας τα... δόντια του.

Ο ίδιος εξάλλου, αναφερόμενος στο Eurogroup της Δευτέρας, αποκάλυψε πως η Ελλάδα απασχόλησε πάρα πολύ τη συνεδρίαση και πως συζητήθηκε η ενδιάμεση έκθεση της τρόικας. "Διαπιστώσαμε ότι η Ελλάδα δεν έχει εκπληρώσει όσα έχουν συμφωνηθεί. Γνωρίζω ότι δεν είναι απλά τα πράγματα στην Ελλάδα. Αλλά η Ελλάδα πρέπει να εκπληρώσει όσα συμφωνήθηκαν, αλλιώς δεν θα εκταμιευθεί η δόση", ξεκαθάρισε αυστηρά.

Σαμαράς: Δεν υποχωρώ-Να κάνει η τρόικα πίσω στη διανομή πλεονάσματος

Ωστόσο, η ελληνική πλευρά διαμηνύει σε όλους τους τόνους πως δε θα υποχωρήσει στις νέες απαιτήσεις των δανειστών και τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά να εμφανίζεται, μέσω συνεργατών του, αποφασισμένος να μην υποχωρήσει στα όσα έχει εξαγγείλει για τη διανομή του πρωτογενούς πλεονάσματος σε ένστολους, χαμηλοσυνταξιούχους και αδύναμες κοινωνικές ομάδες, παρά τις πιέσεις της τρόικας, που αξιώνει η όποια διανομή του πρωτογενούς πλεονάσματος να έχει και αναπτυξιακό χαρακτήρα και να μην αφορά για παράδειγμα μόνο τους ένστολους και τους χαμηλοσυνταξιούχους.

Από το Μνημόνιο προκύπτει ότι υπάρχει η δυνατότητα διανομής υπό μορφή κοινωνικού μερίσματος του 70% της υπέρβασης του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2013, όμως τελικά η τρόικα θα αποφασίσει αν θα μοιραστεί και πως. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός φέρεται να επιμένει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα αποφασίσει τι θα κάνει το πρωτογενές πλεόνασμα και όχι η τρόικα.

Οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα ξεκινούν και πάλι από το απόγευμα της Πέμπτης, με την επιστροφή των εκπροσώπων των δανειστών στην Αθήνα.