Απορρίφθηκε η ένσταση του ΣΥΡΙΖΑ για τις συγχωνεύσεις φορέων του Δημοσίου

Με φόντο την ολοκλήρωση των απολύσεων 15.000 υπαλλήλων του Δημοσίου και του ενδεχόμενου απελευθέρωσης των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, διεξάγεται στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, για την κατάργηση 23 δομών του Δημοσίου, τον επανέλεγχο σε βάθος εικοσαετίας των προσλήψεων πρώην συμβασιούχων ορισμένου χρόνου και την εισαγωγή της αξιολόγησης με προκαθορισμένα ποσοστά επιτυχίας.

Στο νομοσχέδιο έχουν επισυναφθεί και πέντε τροπολογίες, η μία από τις οποίες προβλέπει πως δεν αναστέλλεται κατά την προεκλογική περίοδο, η οποιαδήποτε μεταβολή στην υπηρεσιακή κατάσταση, όσων υπαλλήλων τέθηκαν σε διαθεσιμότητα ή κινητικότητα με τον νόμο 4172 του 2013 - τροπολογία για την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία.

Το νομοσχέδιο ψηφίζεται αύριο επί της αρχής από τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, αν και οι ενστάσεις του ΠΑΣΟΚ για την κατάργηση του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού παραμένουν. Σημειώνεται επίσης και η συμφωνία που εξέφρασε η Χρυσή Αυγή για την κατάργηση του εν λόγω Ινστιτούτου (τη συνέχιση της λειτουργίας του οποίου έχουν ζητήσει οι κοινωνικοί εταίροι), όπως επίσης και για την κατάργηση της εταιρείας για την Ενοποίηση των Αρχαιολογικών Χώρων της Αθήνας και τις Αναπλάσεις.

Ο εισηγητής της ΝΔ Κώστας Καραγκούνης, δήλωσε στην ομιλία του πως "δεν πολεμάμε το κράτος, αλλά τον κρατισμό" και πως "κράτος δικαίου σημαίνει μικρό κράτος". Τόνισε την ανάγκη ανταποδοτικότητας για τα χρήματα των φορολογουμένων και ανέφερε πως "οργανισμοί άνευ αντικειμένου, δηλαδή κατασπατάλησης των χρημάτων του πολίτη, δεν έχουν θέση". Αντικρούοντας δε, το επιχείρημα της αντιπολίτευσης πως δεν προηγήθηκε αξιολόγηση των καταργούμενων δομών, σημείωσε πως "σε κάθε υπουργείο έχει συσταθεί επιτροπή αναδιοργάνωσης δημοσίων υπηρεσιών, η οποία εντοπίζει ποιες υπηρεσιακές μονάδες έχουν προδήλως περιορισμένο αντικείμενο αρμοδιοτήτων, ή σε ποιες υπηρετεί προσωπικό που πλεονάζει ή ελλείπει".

"Αξιολογήσεις με ποσοτικούς στόχους και ποιοτικά κριτήρια δεν υπάρχουν" αντέταξε η Μαρίνα Χρυσοβελώνη. "Ο υπουργός στην Επιτροπή, παρουσίασε ως εκθέσεις αξιολόγησης τις περίφημες προτάσεις Πάγκαλου και προσπάθησε να εξαπατήσει τη Βουλή".

"Η κυβέρνηση, συνεχίζει ακάθεκτη τον κατακερματισμό του κράτους, δέσμια ποσοτικών αλλά και δρακόντειων μνημονιακών στόχων" σημείωσε στην εισήγησή του ο Αλέξης Μητρόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ). "Ο πρώτος και μείζων στόχος είναι ποσοτικός (...) Η κυβέρνηση προετοιμάζει νέες απολύσεις για τους μονίμους υπαλλήλους με προθάλαμο τη διαθεσιμότητα, ενώ το ελληνικό Δημόσιο είναι το πλέον ολιγάριθμο στην Ευρώπη" παρατήρησε ο κος Μητρόπουλος.

Πράγματι, το άρθρο 20 του νομοσχεδίου που προβλέπει την χωρίς αποζημίωση απόλυση των υπαλλήλων που εργάζονταν στους υπό κατάργηση οργανισμούς με συμβάσεις αορίστου χρόνου, ήταν από τα άρθρα που οδήγησαν το ΣΥΡΙΖΑ στην κατάθεση ένστασης αντισυνταγματικότητας του νομοσχεδίου, επικαλούμενος και τις σχετικές παρατηρήσεις του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής.

"Ο Άρειος Πάγος έχει δεχθεί πως νομικά δεν υπάρχει "απόλυση". Οι συμβάσεις εργασίας δεν θα καταγγελθούν, αλλά θα λυθούν εκ του νόμου, καθώς τα νομικά πρόσωπα θα πάψουν να υπάρχουν" απάντησε σχετικά ο Κώστας Καραγκούνης. "Είναι γνωστό ότι έχετε επενδύσει μικροκομματικά στο να διατηρηθεί ολόκληρος ο ένοχος κρατισμός" είπε απευθυνόμενος προς το ΣΥΡΙΖΑ. "Γίνεστε ένα κόμμα καταφύγιο όσων λυμαίνονται το κράτος και αντιδρούν σε οποιαδήποτε προσπάθεια εκσυγχρονισμού του. Δεν σας πειράζει η κουλτούρα της ανομίας και της ανευθυνότητας, ή αν λειτουργούν οργανισμοί φαντάσματα...".

Οργισμένο υπήρξε το ξέσπασμα του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο οποίος χαρακτήρισε "αξιοθρήνητη" την τοποθέτηση του εισηγητή της ΝΔ και κατηγόρησε την κυβέρνηση πως "απολύει όλο τον κόσμο χωρίς κριτήριο και χωρίς αξιολόγηση".

"Εμφανίζεστε να κάνετε αξιολόγηση, όπου εσείς έχετε αποφασίσει δια νόμου ποιοι θα αξιολογηθούν, πώς θα βαθμολογηθούν, με τι ποσοστά θα κατανεμηθεί η βαθμολογία και πόσοι θα μείνουν εκτός, προκειμένου να τους απολύσετε. Κατακρεουργείτε τη λογική και την ανθρωπιά!" κατηγόρησε την κυβέρνηση ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

"Τούτο το νομοσχέδιο είναι μια κατ' εξοχήν μνημονιακή υποχρέωση - δηλαδή συμβατική υποχρέωση της χώρας. Κι εδώ έχουμε ενοχοποιήσει κάθε λέξη: Καλώς ή κακώς η χώρα συμφώνησε κάποια πράγματα, και είναι υπέρτερο ζήτημα η πορεία της χώρας από οποιοδήποτε άλλο νομοθέτημα" αποκρίθηκε ο Πάρις Κουκουλόπουλος (ΠΑΣΟΚ).

- "Τα 2,7 εκ. ευρώ, δεν είναι λόγοι υπέρτερου συμφέροντος, και οι μνημονιακές υποχρεώσεις δεν είναι νομική βάση για ένα δικαστήριο προκειμένου να αποφανθεί για τη συνταγματικότητα μιας διάταξης" απάντησε ο Νίκος Τσούκαλης (ΔΗΜΑΡ).

"Οι απολύσεις των 15000 υπαλλήλων, ενέχουν ένα στοιχείο αυθαιρεσίας, αλά το υπουργείο προσπαθεί να το παραμερίσει με την έννοια της αξιολόγησης" σημείωσε ο Πάρις Κουκουλόπουλος, αν και αργότερα διαβεβαίωσε πως η χαμηλή βαθμολόγηση που θα λάβει το 15% των υπαλλήλων, "αποσυνδέεται ρητά με οποιαδήποτε απόλυση".

- "Κάνετε πρόβα τζενεράλε, προκειμένου να καταργηθεί η διάταξη που απαγορεύει τις μαζικές απολύσεις" απάντησε ο Νότης Μαριάς (ΑΝΕΛ).

- "Ο νόμος του 1983 που απαγορεύει τις ομαδικές απολύσεις δεν είναι Σύνταγμα. Ένας νόμος είναι" ανταπάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Μάκης Βορίδης. "Όσες ενστάσεις αντισυνταγματικότητας έφτασαν μέχρι το Συμβούλιο Επικρατείας, η συντριπτική τους πλειοψηφία απορρίφθηκε μετά πολλών επαίνων".

- "Το σύστημα αξιολόγησης με προκαθορισμένη ποσόστωση, είναι κανιβαλικό και προσβάλλει κάθε ορθολογικό κριτήριο" παρατήρησε ο Αλέξης Μητρόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ). "Το 15% των αναγκαστικά αξιολογούμενων με το μικρότερο βαθμό, προκειμένου να αποτελέσουν την άμεση δεξαμενή απολύσεων, δεν υπαγορεύεται από καμία αξιολόγηση, από καμία διαπροσωπική και ατομική αξία του σύγχρονου πλανήτη."

"Ως Αριστερά, έχετε αλλεργία με την έννοια της αξιολόγησης. Σας αρέσει η πραγματικότητα μιας δημόσιας διοίκησης, όπου ο άξιος υπάλληλος παίρνει τον ίδιο βαθμό με εκείνον που λουφάρει" απάντησε ο υπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. "Σε ένα υποσύνολο υπαλλήλων, υπάρχει ένα 25% το οποίο είναι καλύτερο, ένα 60% το οποίο είναι μέτριο και ένα 15% το οποίο είναι λιγότερο καλό. Η αξιολόγηση του 15% δεν τον θέτει σε διαθεσιμότητα - και υπάρχει πάντα και το δικαίωμα ένστασης" συμπλήρωσε.

"Πογκρόμ νέων απολύσεων μέσω επανελέγχων και αξιολογήσεων" προέβλεψε με την εφαρμογή του νομοσχεδίου και η Διαμάντω Μανωλάκου. Όμως, "τα αντιλαϊκά μέτρα δεν είναι επιταγή του μνημονίου, όπως τα παρουσιάζουν ο ΣΥΡΙΖΑ και άλλοι αντιμνημονιακοί για να παρουσιάζονται ως καλοί διαχειριστές του σάπιου καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής, αλλά είναι στρατηγικές επιλογές για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου".

Από πλευράς Χρυσής Αυγής, ο Δ. Κουκούτσης παρατήρησε πως "ο δημοσιονομικός πέλεκυς του Στουρνάρα και των εντολέων του, πέφτει επί δικαίων και αδίκων άκριτα, έτσι όπως άκριτα διορίζονταν στις θέσεις που φωτογραφικά πολλές φορές δημιουργήθηκαν", αν και έσπευσε να διευκρινίσει πως η Χρυσή Αυγή "δεν επιχαίρει για τη δυστυχία Ελλήνων".

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων