Πρώτο crash test για τη συνοχή της κυβέρνησης

Σε νέα δοκιμασία μπαίνει σήμερα η κυβέρνηση σε ένα κρίσιμο crash test για τη συνοχή της με αφορμή την ψηφοφορία του νομοσχεδίου  που καταργεί το ελάχιστο ποσοστό  συμμετοχής του ελληνικού δημοσίου στις ΔΕΚΟ.

Ήδη βουλευτές του  ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ ξεκαθαρίζουν ότι θα καταψηφίσουν, γεγονός που βάζει σε νέες περιπέτειες την κυβέρνηση αφού έχει μπροστά της και την ψήφιση των νέων μέτρων. Οι διαφωνίες εστιάζονται στο άρθρο 2 του νομοσχεδίου το οποίο ανοίγει τον δρόμο για την ιδιωτικοποίηση των ΔΕΚΟ. Τις περασμένες μέρες περισσότεροι από 8 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ξεκαθάρισαν πως σε περίπτωση που δεν προστεθεί ρύθμιση ώστε κάθε αποκρατικοποίηση να περνά πρώτα από την βουλή για έγκριση θα το καταψηφίσουν, ενώ την πρόταση τους απέρριψε ήδη η τρόικα.

Όπως είπε ο Γιάννης Στουρνάρας “η τρόικα αρνήθηκε και την κύρωση από την βουλή των ιδιωτικοποιήσεων και σωστά, κατά την άποψή μου, αφού δεν θα ερχόταν κανένας επενδυτής αν έπρεπε η κάθε ιδιωτικοποίηση να περάσει από την Βουλή”.

Πάντως από την αρχή και η ΚΟ της ΔΗΜΑΡ έχει δηλώσει  ότι δεν θα υποστηρίξει το συγκεκριμένο άρθρο.

Η κρίσιμη συνεδρίαση της Ολομέλειας ξεκινά στις 6 το απόγευμα, ενώ η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ έχει ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία η οποία αναμένεται να διεξαχθεί αργά το βράδυ.

Λίγες ώρες πριν την ψηφοφορία ο Ευ. Βενιζέλος θα επιχειρήσει να μαζέψει τις διαρροές στη συνεδρίαση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, ενώ παράλληλα θα αναφερθεί και στα νέα μέτρα, ωστόσο έδωσε χθες μια πρόγευση τονίζοντας ότι το κόμμα του στηρίζει την κυβέρνηση και ψηφίζει τα μέτρα.