Αστυνομικοί στην Ολομέλεια της Βουλής

Στην Ολομέλεια της Βουλής “στέλνει” την αστυνομία ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Νίκος Δένδιας, με προφανή στόχο τη διαχείριση περιστατικών βίαιης συμπεριφοράς βουλευτών, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η “Καθημερινή”.

Ειδικότερα, με διάταξη του νομοσχεδίου για την αναδιοργάνωση της Ελληνικής Αστυνομίας και άλλων σωμάτων ασφαλείας που συζητείται από το πρωί στο Κοινοβούλιο, προβλέπεται: “Η Υπηρεσία της Βουλής των Ελλήνων έχει την ευθύνη της ασφάλειας του κτιρίου της Βουλής και των Υπηρεσιών της, καθώς και τη διασφάλιση της τάξης κατά τις συνεδριάσεις της, σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής και τις εντολές του Προέδρου της”.

Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, στο εσωτερικό του ελληνικού Κοινοβουλίου υπάρχει αστυνομική δύναμη, με έως τώρα κύρια αποστολή την προστασία της Βουλής από εξωτερικές απειλές. Θεωρητικά, στις αρμοδιότητες της εν λόγω δύναμης που τελεί υπό τις οδηγίες του Φρουράρχου και τις εντολές του Προέδρου της Βουλής, είναι και η αντιμετώπιση περιπτώσεων βουλευτών οι οποίοι εκδηλώνουν απειλητική για συναδέλφους τους δραστηριότητα, ή ακόμα και εξόχως προσβλητική για το θεσμό του Κοινοβουλίου και τη Δημοκρατία συμπεριφορά.

Κορυφαίες κοινοβουλευτικές πηγές στις οποίες απευθύνθηκε η “Καθημερινή” διαβεβαίωναν ότι “υπάρχει στον εσωτερικό Κανονισμό σχέδιο επέμβασης αστυνομικών ακόμα και εντός της Ολομέλειας, για ακραίες περιπτώσεις χρήσης βίας εκ μέρους μελών της εθνικής αντιπροσωπείας”. Ωστόσο, αν και αναζητήθηκε το εν λόγω σχέδιο, ουδέν ευρέθη.

Η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής, ωστόσο, στην Εκθεσή της εκφράζει επιφυλάξεις έως και ενστάσεις για την επίμαχη ρύθμιση. Κατ’ αρχήν υπενθυμίζει την υπάρχουσα πρόβλέψη του Κανονισμού: “Ο Πρόεδρος της Βουλής μεριμνά για την εσωτερική και εξωτερική ασφάλεια της Βουλής και των χώρων της, στο όνομα της οποίας ασκεί την αστυνομική εξουσία. Καθορίζει τη δύναμη της αστυνομίας και εγκρίνει το προσωπικό της που πρέπει να υπηρετεί στη φρουρά της Βουλής, η οποία και τελεί αποκλειστικά υπό τις διαταγές του”. Υπό το πρίσμα αυτής της πρόβλεψης, η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής υποστηρίζει: “Η διάταξη του Κανονισμού της Βουλής έχει ευρύτερο περιεχόμενο και, ως εκ τούτου, η διάταξη του νομοσχεδίου πρέπει να προσαρμοστεί σε αυτή”.

Αν ψηφιστεί επομένως η διάταξη, θα πρέπει για να ισχύσει και να αρχίσει να εφαρμόζεται, να αλλάξει και ο Κανονισμός της Βουλής.