Σφοδρή κριτική από τα ξένα ΜΜΕ για τη σύλληψη Κ. Βαξεβάνη

Εξαιρετικά καυστικά ήταν τα διεθνή ΜΜΕ αναφορικά με τη σύλληψη του δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη.

"Δημοσιογράφος αποκαλύπτει φοροφυγάδες και συλλαμβάνεται" ήταν ο χαρακτηριστικός τίτλος της γερμανικής Sueddeutsche Zeitung στο συγκεκριμένο θέμα, ενώ νωπή είναι ακόμη η κριτική που άσκησαν οι New York Times στο θέμα.

Το δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας είχε τίτλο "Λίστα με λογαριασμούς τράπεζας αυξάνει την ένταση στην Ελλάδα» και αναφέρεται στη διαδρομή της περίφημης λίστας, αλλά και στο περιεχόμενό της με τον συντάκτη του δημοσιεύματος να σημειώνει ότι "οι Έλληνες αξιωματούχοι έμειναν άπραγοι εδώ και δύο χρόνια".

"Η στάση των υπουργών οικονομικών που είχαν στα χέρια τους το αρχείο και δεν έκαναν τίποτα προκαλεί ερωτηματικά. Η δημοσίευση της λίστας είναι πιθανό να ρίξει λάδι στη φωτιά, προκαλώντας την οργή των Ελλήνων, που διαπιστώνουν ότι οι πολιτικοί αρνούνται να ελέγξουν την ελίτ, με την οποία έχουν πολύ στενές σχέσεις", προσέθεσε ο συντάκτης.

Η επίσης αμερικανική, Wall Street Journal, έκανε λόγο για "ένταλμα σύλληψης σε Έλληνα δημοσιογράφο που αποκάλυψε τη λίστα φοροφυγάδων" και το γαλλικό περιοδικό L'Humanité έγραψε ειρωνικά "Στην Ελλάδα δεν πρέπει να λες την αλήθεια, διότι συλλαμβάνεσαι". 

Στο μεταξύ, το γερμανικό περιοδικό “Der Spiegel” αναδημοσίευσε τις δηλώσεις του Κώστα Βαξεβάνη στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter, όπου εκείνος ανέφερε, πριν ακόμη συλληφθεί, πως, αντί οι αρχές να αναζητούν την αλήθεια, καταζητούν έναν δημοσιογράφο. 

Στο στόχαστρο των ξένων ΜΜΕ οι πολιτικοί και οι εντός λίστας μεγαλοκαταθέτες

Σε άλλο άρθρο του, πριν ελάχιστες ημέρες, το Spiegel υποστήριζε πως οι Έλληνες πολιτικοί δεν αξίζουν την επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής. Αντίστοιχα, η Sueddeutsche Zeitung καυτηρίασε, σε ξεχωριστό άρθρο, την κωλυσιεργία των ελληνικών αρχών να αξιοποιήσουν τη λίστα με τους καταθέτες στην ελβετική τράπεζα HSBC.