Στην Επιτροπή Διαφάνειας δύο ονόματα της λίστας Λαγκάρντ

Στη Βουλή φθάνουν τα δύο πρώτα ονόματα πολιτικών προσώπων που συμπεριλαμβάνονται στη "λίστα Λαγκάρντ". Στον πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, Αθανάσιο Νάκο, απέστειλε ο οικονομικός εισαγγελέας, Γρηγόρης Πεπόνης τα δύο ονόματα.

Η διαβίβαση των ονομάτων στον κ. Νάκο έγινε έπειτα από τη σχετική παραγγελία του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Νικόλαου Παντελή, ο οποίος είναι αρμόδιος για το οικονομικό έγκλημα.

Πώς "ξεκόλλησε" το θέμα της διαβίβασης των ονομάτων της λίστας

Ο κ. Παντελής είχε ζητήσει από τους κ.κ. Πεπόνη και Μουζακίτη να διαβιβάσουν τις σχετικές καταστάσεις στον αντιπρόεδρο της Βουλής και πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, Αθανάσιο Νάκο.

Στη σχετική παραγγελία του αντιεισαγγελεά, η ικανοποίηση του αιτήματος του αντιπροέδρου της Βουλής "δεν παραβλάπτει σε τίποτα το έργο των διενεργούμενων προκαταρκτικών εξετάσεων". Άλλωστε, η αποστολή των ονομάτων είναι υποχρεωτική σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι νωρίτερα οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς είχαν αρνηθεί στον κ. Νάκο να διαβιβάσουν αντίγραφο των εμπλεκομένων πολιτικών προσώπων στις λίστες, υποστηρίζοντας ότι δεν μπορούν να προχωρήσουν σε μια τέτοια ενέργεια από τη στιγμή που διενεργούν ποινικές έρευνες για τις υποθέσεις αυτές.

Ποιες ιδιότητες περιλαμβάνει η εισαγγελική παραγγελία για εξεταστική στη Βουλή

Σύμφωνα, ωστόσο, με την παραγγελία του κ. Παντελή, οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς υποχρεούνται να αποστείλουν στη Βουλή με την ίδια διαδικασία ονόματα προσώπων που διατηρούν ή κατείχαν τις παρακάτω ιδιότητες: πρωθυπουργοί, αρχηγοί κομμάτων, υπουργοί, αναπληρωτές υπουργοί, υφυπουργοί, βουλευτές, ευρωβουλευτές ή διαχειριστές των οικονομικών των πολιτικών κομμάτων, αν και εφόσον υπάρχουν στη σχετική λίστα, όπως επίσης και τα ονόματα συζύγων και ανήλικων τέκνων, αν συμπεριλαμβάνονται επίσης.

Στον αντιπρόεδρο της Βουλής, Αθανάσιο Νάκο θα πρέπει να αποσταλούν επιπλέον τα ονόματα  εκείνων των πολιτικών προσώπων που σύμφωνα με τον Ν. 4065/2012 επανελέγχονται οι δηλώσεις "πόθεν έσχες" από το 1974 έως σήμερα, όπως και των συζύγων και των ανήλικών παιδιών τους και σε βάρος τους διενεργείται ποινική προκαταρκτική εξέταση από τις υπηρεσίες του ΣΔΟΕ.

Ν. Παντέλης: Δώστε και τη λίστα με τους 36 που ελέγχονται για παράνομο πλουτισμό

Τέλος, ο κ. Παντελής διέταξε, με εισαγγελική παραγγελία, τη διαβίβαση ονομάτων πολιτικών προσώπων που περιλαμβάνονται στην λίστα με τα 36 ονόματα των εν ενεργεία και τέως υπουργων και βουλευτών, οι οποίοι ελέγχονται για παράνομο πλουτισμό.

Ωστόσο, η τελευταία εισαγγελική παραγγελία προκαλεί προβληματισμό αφού οι σχετικές έρευνες για τους "36" βρίσκονται ακόμα σε πολύ πρώιμο στάδιο και δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμη εάν πρόκειται για υπόθεση παράνομου πλουτισμού ή όχι.

Εξάλλου, ο οικονομικός εισαγγελέας, κ. Πεπόνης, έχει λάβει τα "πόθεν έσχες" των πολιτικών προσώπων που ελέγχονται, αλλά αναμένει και αυτά των συγγενικών τους προσώπων, προκειμένου να διασταυρώσει τα στοιχεία και και να διαπιστώσει εάν προκύπτει παρανομία.