Ευρεία σύσκεψη Σαμαρά με υπουργούς

Ευρεία σύσκεψη με όλους τους υπουργούς που εμπλέκονται στις προαπαιτούμενες δράσεις που έχει ζητήσει η τρόικα για την λήψη του , προκειμένου να εκταμιευτεί η δόση έχει συγκαλέσει για σήμερα στις 11:00 στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Το νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει όλα τα προαπαιτούμενα μέτρα (δημοσιονομικά, διαρθρωτικά και εργασιακά) αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή, την επόμενη εβδομάδα, από την Τετάρτη έως και την Παρασκευή.

Πιεστικό το χρονοδιάγραμμα για την υποβολή  προτάσεων των υπουργών της κυβέρνησης

Υπό την πίεση του χρόνου και με δεδομένο ότι όλοι οι υπουργοί πρέπει να έχουν καταρτίσει και υποβάλλει στοv γραμματέα της κυβέρνησης, το αργότερο μέχρι τις 20:00 της Δευτέρας, τις αναλυτικές λίστες με τις δράσεις – περικοπές – μεταρρυθμίσεις που αφορούν τους τομείς ευθύνης τους. O πρωθυπουργός επιθυμεί να συντονιστεί η δράση και να ενημερωθεί για την κατάσταση του κάθε χαρτοφυλακίου της κυβέρνησης.

Να σημειωθεί ότι οι αναλυτικές λίστες όλων των υπουργών θα ενσωματωθούν στο τελικό κείμενο του πολυνομοσχεδίου των μέτρων που θα κατατεθεί από την κυβέρνηση προς ψήφιση στη Βουλή μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα.

Μέχρι Τρίτη τα μέτρα στη Βουλή ενόψει Eurogroup

Στην κυβέρνηση καταβάλλουν υπερπροσπάθεια ώστε οι τελευταίες εκκρεμότητες του πακέτου μέτρων να έχουν κλείσει έως αύριο (Κυριακή), ώστε το πακέτο να παρουσιαστεί τη Δευτέρα στο Euro Working Group, την Τρίτη να κατατεθούν τα μέτρα προς ψήφιση στη Βουλή και την Τετάρτη να συνεδριάσει το Eurogroup, μέσω τηλεδιάσκεψης, για να δώσει την έγκρισή του.

Παράλληλα, γίνεται προσπάθεια έως και την τελευταία στιγμή να βρεθούν οι μέγιστες συναινετικές λύσεις, δεδομένης της άρνησης της Δημοκρατικής Αριστεράς να συμφωνήσει με τα μέτρα για τις εργασιακές σχέσεις ως έχουν, χωρίς πάντως να κλείνει την πόρτα της κυβερνητικής συνεργασίας.

Οι όροι του ΠΑΣΟΚ για την ψήφιση των μέτρων

Από την πλευρά του και το ΠΑΣΟΚ ζητάει παρεμβάσεις σε τέσσερα σημεία του τελικού πακέτου μέτρων, με αιχμή και πάλι το θέμα των εργασιακών: Να παραμείνει το επίδομα γάμου για χαμηλόμισθους εργαζόμενους και να διασφαλιστεί η επεκτασιμότητα των εθνικών συλλογικών συμβάσεων, δηλαδή να δεσμεύει όλους τους εργοδότες και όχι μόνον όσους την υπογράψουν.

Ακλόνητη στην απόφασή της η ΔΗΜΑΡ

Αμετακίνητη παραμένει μέχρι αυτή τη στιγμή η Δημοκρατική Αριστερά στην απόφασή της να μην ψηφίσει τα νέα μέτρα. Σε τηλεφωνική του συνέντευξη σήμερα το πρωί, το στέλεχος του κόμματος, Δημήτρης Χατζησωκράτης, τόνισε ότι "δεν αρκεί η διατήρηση του επιδόματος γάμου αν δεν υπάρχει επεκτασιμότητα της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας μετά τη λήξη της", καθότι κάτι τέτοιο, όπως τόνισε, θα οδηγήσει σε κατάρρευση των εργασιακών σχέσεων. "Αν δεν υπάρχει επεκτασιμότητα της ΣΣΕ δεν μπορούν να εφαρμοστούν οποιεσδήποτε συνεννοήσεις έχουν γίνει μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων", ανέφερε.