Εκλογές : Τέλος η ψήφος και το εκλέγεσθαι για τους μετανάστες

Η τροπολογία που κατέθεσε την Παρασκευή το υπουργείο Εσωτερικών στη Βουλή, και η οποία περιλαμβάνει την πολύκροτη πρόβλεψη για διεξαγωγή των ευρωεκλογών κατά τη διενέργεια της επαναληπτικής ψηφοφορίας των αυτοδιοικητικών εκλογών, αντί για την πρώτη Κυριακή, κρύβει και μία... έκπληξη.

Διαβάστε: Κατατέθηκε η τροπολογία για την ημερομηνία των ευρωεκλογών

Με την τροπολογία αυτή, στις αυτοδιοικητικές εκλογές απαγορεύεται η συμμετοχή ομογενών και νομίμως διαμενόντων μεταναστών στην Ελλάδα ή αλλοδαπών υπηκόων τρίτων χωρών, συμπεριλαμβανομένων και των πολιτών χωρών της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελευθέρων Συναλλαγών (ΕΖΕΣ), δηλαδή Ιρλανδίας, Λιχτενστάιν, Νορβηγίας και Ελβετίας.

Πρόκειται για μία ρύθμιση που ευθυγραμμίζεται με την περυσινή απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας η οποία έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο Ραγκούση για την ελληνική ιθαγένεια, κρίνοντας ότι βάσει Συντάγματος το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι κατά τις δημοτικές εκλογές το έχουν μόνο οι Έλληνες πολίτες, και για να επεκταθεί αυτό και στους υπολοίπους, θα πρέπει να αναθεωρηθεί η σχετική διάταξη του Συντάγματος.