Κουτσούμπας: Η κυβέρνηση πρέπει να ακούσει τη φωνή των αγροτών

“Η κυβέρνηση πρέπει να ακούσει τη φωνή των αγροτών. Είναι δίκαια τα αιτήματά τους”, τονίζει σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, που επισκέφτηκε σήμερα μπλόκα των αγροτών στη Θεσσαλία.

“Οι αγρότες της χώρας μας υποφέρουν. Η πατρίδα μας έχει ανάγκη την αγροτική παραγωγή, έχει ανάγκη και από ποσότητα και από ποιότητα αγροτικών προϊόντων για τη διατροφή του λαού και βεβαίως για εξαγωγές στη συνέχεια. Άρα η κυβέρνηση πρέπει να σκύψει σε αυτά τα αιτήματα, σε αυτά τα προβλήματα για να δει την κατάσταση έτσι όπως πραγματικά είναι. Αλλιώς η κατάσταση φτάνει τον αγρότη στα έσχατα όρια. Ήδη ο αγρότης βρίσκεται στα όρια της ανέχειας, δεν μπορεί άλλο να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση”, σημειώνει ο Γ.Γ. του ΚΚΕ.

Αναφερόμενος στη μαζικότητα των αγροτικών κινητοποιήσεων, ο κ. Κουτσούμπας τονίζει ότι η συμμετοχή των αγροτών είναι πολύ πιο μεγάλη σε σχέση με τις κινητοποιήσεις του περασμένου χρόνου, επισημαίνοντας: “Εδώ βρίσκονται αγρότες από όλες τις πολιτικές παρατάξεις, απ’ όλα τα κόμματα. Ψηφοφόροι της ΝΔ μετέχουν στα μπλόκα. Τα τρακτέρ είναι πολύ περισσότερα σε σχέση με πέρυσι. Υπάρχει διάθεση να συνεχίσουν τον αγώνα. Είναι δίκαια τα αιτήματά τους. Εκφράσαμε την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή μας στον αγώνα τους. Είναι πραγματικά αγώνας για την επιβίωση της αγροτιάς. Δεν ζητάνε τίποτα το υπερβολικό. Είναι αγώνας που μας αφορά όλους. Ταυτόχρονα χρειάζεται αλληλεγγύη, συμπαράσταση, συμπαράταξη, λαϊκή συμμαχία. Είναι πολύ θετικό και χαιρετίζουμε το γεγονός ότι την Κυριακή θα βρεθούν στο πλευρό των αγροτών χιλιάδες εργαζόμενοι από όλη την Ελλάδα”.

Σχολιάζοντας τις νέες προτάσεις της κυβέρνησης για τη φορολόγηση των αγροτών, ο κ. Κουτσούμπας τονίζει: “Η πρόταση της κυβέρνησης δεν είναι λύση. Η πρότασή της για την τήρηση λογιστικών βιβλίων για όσους έχουν εισόδημα πάνω από 15.000 ευρώ -από 10.000 ευρώ που ήταν η πρότασή της πριν, ουσιαστικά τίποτα δηλαδή- είναι πολύ μακριά από την απόφαση που έλαβε η συντονιστική επιτροπή όλων των μπλόκων της Ελλάδας ώστε το όριο αυτό να καθοριστεί στα 40.000 ευρώ αγροτικού εισοδήματος και βέβαια προσαυξημένο κατά 5.000 για κάθε παιδί. Η κυβέρνηση λέει επίσης ότι αυτή τη στιγμή ο αγρότης θα πρέπει να φορολογείται από το πρώτο ευρώ που έχει ως εισόδημα, με 13% φόρο. Έλεος, που θα πάμε πια”.

Αναλύοντας τις προτάσεις του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, ο κ. Κουτσούμπας σημειώνει ότι “το ΚΚΕ συμπαραστέκεται σε αυτά τα δίκαια αιτήματα των αγροτών, όπως και στα υπόλοιπα που είναι επίσης σοβαρά: Να μην υπάρχει καμιά δίωξη για όσους δεν έχουν να πληρώσουν τα χρέη. Να μην υπάρξει κανείς πλειστηριασμός σπιτιού ή χωραφιού που η αντικειμενική του αξία είναι έως 300.000 ευρώ. Να υπάρχει ένα «κούρεμα» 30% τουλάχιστον σε αυτή τη φάση για δάνεια έως 300.000 ευρώ. Να δοθούν άτοκα καλλιεργητικά δάνεια, να υπάρχει αφορολόγητο πετρέλαιο. Δίνουν αφορολόγητο πετρέλαιο στους εφοπλιστές για παράδειγμα, δεν μπορούν να μην δίνουν στους αγρότες. Άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50%. Κατώτερες εγγυημένες τιμές στα προϊόντα που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και βεβαίως να εξασφαλιστεί τουλάχιστον σήμερα ένα εισόδημα για την στοιχειώδη επιβίωση του Έλληνα αγρότη”.