Σούρλας: 1 δισ. ευρώ κοστίζει κάθε χρόνο το λαθρεμπόριο καυσίμων

Από τα ισχυρότερα κυκλώματα που δρουν στη χώρα μας είναι αυτά των λαθρεμπόρων καυσίμων, όπως τόνισε μετά την ενημέρωση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για το θέμα ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του υπουργείου Δικαιοσύνης Γ. Σούρλας.

Μάλιστα, ο κ. Σούρλας εκτίμησε, επικαλούμενος παλαιότερη δήλωση του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, πως η απώλεια δημοσίων εσόδων από το λαθρεμπόριο καυσίμων ανέρχεται στο 1 δισ. ευρώ το χρόνο, και σημείωσε ότι αν υπολογίσει κανείς ότι επί 25 χρόνια συμβαίνει αυτό, τότε συνολικά η φοροδιαφυγή φθάνει στα 25 δισ. ευρώ.

Χαρακτηριστική ήταν η απάντηση του κυρίου Σούρλα όταν ρωτήθηκε αν του έχουν ασκηθεί ή έχει νιώσει πιέσεις να κάνει πίσω σε θέματα διαφθοράς: “Θα ήταν προσβολή να έχουνε την εντύπωση ότι μπορεί να με πλησιάσουν. Γίνονται εμμέσως. Άκουσα κάποια στιγμή από φίλους, με αγάπη να μου λένε, μην ανακατεύεσαι υπάρχουν χαντάκια. Και ήρθαν τα γκαζάκια στο γραφείο μου. Εμμέσως είχα, τους έστειλα όμως στο διάβολο και αυτούς που ήρθαν και αυτούς που τους έβαλαν. Κάποιοι, είναι πολύ ανθρωπάκια, εξ αυτών, τα υπόλοιπα στο βιβλίο μου”.

“Είμαστε αποφασισμένοι να πατάξουμε τα κυκλώματα της διαφθοράς και της διαπλοκής που λεηλάτησαν το δημόσιο χρήμα και οδήγησαν τη χώρα στην εξαθλίωση”, ξεκαθάρισε ο κ. Σούρλας, και τόνισε: “Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για νοθεία στα καύσιμα του Στρατού, με τον αυστηρό έλεγχο από διετίας, και για το λαθρεμπόριο με την εγκατάσταση ολοκληρωμένου ηλεκτρονικού συστήματος διακίνησης καυσίμων από τα διυλιστήρια και σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα”.