Με διαδικασίες-εξπρές τα μέτρα στήριξης των σεισμοπαθών

Σε διαδικασίες-εξπρές, με τις οποίες θα διευκολυνθούν οι σεισμόπληκτοι κάτοικοι της Κεφαλονιάς ώστε να ανακατασκευάσουν τα σπίτια τους ή να μπορέσουν να μεταφερθούν σε μία ασφαλή κατοικία, κατέληξε η κυβέρνηση, στην ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Ανάμεσα στα μέτρα ανακούφισης είναι η επιδότηση κατά 80% από το κράτος για την ανακατασκευή σπιτιών, η επιδότηση έως και 500 ευρώ το μήνα για διαμονή σεισμόπληκτων σε ενοικιαζόμενα δωμάτια και η απαλλαγή των κατοίκων του νησιού από την καταβολή του φόρου ακινήτων, ενώ με διαδικασίες-εξπρές θα γίνει η αποκατάσταση του οδικού δικτύου μεταξύ Ληξουρίου και Αργοστολίου, και παράλληλα θα σταλούν το συντομότερο δυνατό στο νησί 45 προκάτ σχολικές αίθουσες, ώστε να μπορέσουν να αρχίσουν και πάλι τα μαθήματα.

Σημειώνεται ότι η διαδικασία για τη χορήγηση των επιδοτήσεων θα είναι ευέλικτη, ώστε να είναι άμεσα εφικτή η παροχή του βοηθήματος.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, τόνισε ότι την Πέμπτη θα δοθεί στη δημοσιότητα αναλυτική ανακοίνωση με τα μέτρα, και ανέφερε μεταξύ άλλων:

"Πρώτη προτεραιότητα είναι η στέγαση. Έχουμε επιδότηση ενοικίου για όσους τα σπίτια τους έχουν πληγεί. Η επιδότηση αυτή μπορεί να φτάσει έως τα 500 ευρώ το μήνα, ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση. Οικονομική ενίσχυση για την αγορά οικοσκευής μέχρι του ποσού των 6.000 ευρώ. Επιδότηση επισκευών κτιρίων και ανακατασκευών. Η επιδότηση θα φτάνει το 80% του κόστους και το υπόλοιπο 20% θα είναι με άτοκο δάνειο.

Οι ίδιες ρυθμίσεις θα ισχύσουν και για τις επιχειρήσεις και ξενοδοχειακές τουριστικές επιχειρήσεις, ενώ θα υπάρξουν μέτρα και για την αντικατάσταση του εξοπλισμού τους που μπορεί να έχει καταστραφεί.

Θα υπάρξει ειδική μέριμνα για όσους έχουν δάνειο για εργατική κατοικία. Λεπτομέρειες περισσότερες αύριο.

Και επίσης θα εξαιρεθεί η Κεφαλονιά από την υποχρέωση καταβολής φόρου ακινήτων για το 2014.

Συνεχίζεται η καταβολή του εφάπαξ επιδόματος που είναι μέχρι 600 ευρώ. Θα διατεθούν συνολικά 500.000 ευρώ. Στις υποδομές να σας πω ότι αποκαθίσταται η λειτουργία των σχολείων. Μέσα στις επόμενες ημέρες φθάνουν 45 προκατασκευασμένες αίθουσες στο νησί. Το λιμάνι του Ληξουρίου το οποίο έχει σημειώσει τις περισσότερες ζημιές, αναλαμβάνει το υπουργείο Υποδομών και μέσα σε δύο μήνες θα είναι πλήρως λειτουργικό. Επίσης γίνονται κατεπειγόντως εργασίες για την αποκατάσταση του οδικού δικτύου του δρόμου που συνδέει Ληξούρι με Αργοστόλι, για να γίνει η αποκατάσταση με ασφάλεια".

Μιλώντας στους υπουργούς του, ο πρωθυπουργός τόνισε πως η Κεφαλονιά περνά μια επώδυνη δοκιμασία, επισημαίνοντας πως πρέπει να προστατευτούν πρώτα απ’ όλα οι άνθρωποί της, να αποκατασταθούν οι ζημιές και να είναι όλοι σε συνεχή επαγρύπνηση, ενώ υπογράμμισε πως η μέριμνα και η βοήθεια είναι ηθική, και όχι μόνο πολιτική υποχρέωση.

“Είναι ηθική υποχρέωση στους συνανθρώπους μας. Και θα πρέπει πάνω απ όλα, για να επανέλθει ο ρυθμός της ζωής στα σωστά επίπεδα στην Κεφαλονιά να είμαστε και εμείς σωστά συντονισμένοι”, τόνισε ο πρωθυπουργός.