Έλληνες Σοσιαλιστές: Ο Ανδρέας είχε προειδοποιήσει για το χρέος

“Πέρασαν 17 χρόνια από την αναχώρηση του Ανδρέα Παπανδρέου. Ακόμα και σήμερα, πρωταγωνιστές της συμφοράς, που επακολούθησε, και επίδοξοι επίγονοί τους, ασχολούνται μαζί του. Προσπαθούν να μειώσουν το μέγεθος, που δεν άντεξαν. Μέχρι να του φορτώσουν τα δικά τους πολλά, κακά έργα. Ματαιοπονούν”.

Αυτό αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι Έλληνες Σοσιαλιστές, ένα κίνημα, που προέρχεται από τα “σπλάχνα” του ΠΑΣΟΚ (έχοντας ιδρυθεί ήδη από το 2001) και αυτοπροσδιορίζεται ως “πατριωτικό, σοσιαλιστικό”, με σκοπό να αποτρέψει την παρακμή του ΠΑΣΟΚ, πλέκοντας το εγκώμιο του ιστορικού ηγέτη της παράταξης, Ανδρέα Παπανδρέου, και εξαπολύοντας επίθεση κατά όσων του αποδίδουν ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση της χώρας.

“Τα πρόσωπα αυτά κοιτάνε πια μόνο πίσω και στραβά. Ομολογώντας, στην πραγματικότητα, ότι έχουν τελειώσει. Δεν έχουμε λόγο να τους παρακολουθήσουμε. Θέλουμε και μπορούμε να πάμε μπροστά, διαφορετικά και καλύτερα. Είμαστε σε θέση να περιφρουρήσουμε την προσπάθειά μας αυτή από κάθε απόπειρα παρεμπόδισής της. Στηριγμένοι στις πολιτικές παρακαταθήκες του ηγέτη Ανδρέα Παπανδρέου. Αντλώντας από αυτήν - ανάμεσα σε τόσα - την ομιλία του για τα ελλείμματα και το δημόσιο χρέος που μας φόρτωσαν άλλοι, στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο μετά τον εκλογικό θρίαμβο του 1993”, αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση, που παραπέμπει σε ομιλία του Ανδρέα Παπανδρέου μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου του 1993, στην οποία ο ιστορικός ηγέτης του ΠΑΣΟΚ κατέθεσε την άποψή του για το πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί η κρίση του δημοσίου χρέους.

“Ο καλύτερος και τελικά ο μόνος οριστικός τρόπος να απαλλαγούμε από το βάρος του Δημοσίου Χρέους, είναι η ταχύτερη οικονομική ανάπτυξη. Με τα μεγαλύτερα έσοδα που θα φέρει στο κράτος και με τα χαμηλότερα επιτόκια που συνοδεύουν την οικονομική ανάκαμψη, θα ελαφρώσουν σημαντικά οι υποχρεώσεις για την τρέχουσα εξυπηρέτηση των δανείων του Δημοσίου”, αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ομιλία αυτή.

Το αρχείο της ομιλίας έχει αναρτήσει στο Διαδίκτυο ο Ελληνοαμερικανός συγγραφέας και ιστορικός Σπύρος Δραΐνας, βιογράφος του Ανδρέα Παπανδρέου, που γνώριζε τον ιστορικό ηγέτη του ΠΑΣΟΚ από τα φοιτητικά του χρόνια, ενώ υπήρξε και μέλος της πρώτης επιτροπής διεθνών σχέσεων του ΠΑΣΟΚ, υπό τον νυν Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια.

Μεταξύ των στελεχών του ΠΑΣΟΚ που πρωτοστάτησαν στην ίδρυση του ρεύματος των Ελλήνων Σοσιαλιστών, το 2001, ήταν και ο Παντελής Οικονόμου, πρώην βουλευτής και υπουργός με το ΠΑΣΟΚ, όπως αναφέρει ο ίδιος στο βιογραφικό του.