Τρόικα, Ξηρός, φάρμακα και… γάλα στη σύσκεψη Σαμαρά-Βενιζέλου

Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα ήταν το κεντρικό θέμα συζήτησης στη σημερινή σύσκεψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ευάγγελο Βενιζέλο, στην οποία συμμετείχε και ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας.

Ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών, μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά το τέλος της σύσκεψης, ανέφερε πως ενημέρωσε τους Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελο Βενιζέλο για την πορεία των διαπραγματεύσεων, ενώ σημείωσε πως συζητήθηκαν εναλλακτικές λύσεις στα θέματα που υπολείπονται, οι οποίες θα αποσταλούν το Σάββατο στην τρόικα.

Στη σύσκεψη συζητήθηκε ακόμα το φλέγον θέμα της απόδρασης του Χριστόδουλου Ξηρού, καθώς και το θέμα που έχει προκύψει με τις διαφωνίες μεταξύ υπουργών αναφορικά με την εφαρμογή των προτάσεων του ΟΟΣΑ για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της χώρας.

Οι πλέον αμφιλεγόμενες προτάσεις του ΟΟΣΑ είναι η πώληση μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενων φαρμάκων από τα σούπερ μάρκετ, στην οποία αντιδρούν όχι μόνο οι φαρμακοποιοί, αλλά και ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, καθώς και η πρόταση για να αυξηθεί ο χρόνος για τον οποίο μπορεί να ισχύει ο χαρακτηρισμός “φρέσκο γάλα”, από τις πέντε μέρες που είναι σήμερα. Η πρόταση αυτή προσκρούει στην κατηγορηματική αντίθεση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Αντίθετα, κοντά σε συμφωνία με τους αρτοποιούς είναι η κυβέρνηση για την πώληση ψωμιού με το ζύγι, ενώ πιθανότατα θα κάνει πίσω στο αίτημα να ονομάζονται φούρνοι τα καταστήματα και τα σημεία που ψήνουν και πωλούν κατεψυγμένα προϊόντα ζύμης.

Εξερχόμενος του Μαξίμου, ο Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε πως όλα τα θέματα συζητήθηκαν και “όλα είναι υπό έλεγχο”, ενώ ερωτηθείς σχετικά με τις δηλώσεις του επιτρόπου Οικονομικών Όλι Ρεν ότι η συζήτηση για τον τρόπο μείωσης του δημόσιου χρέους θα ξεκινήσει το καλοκαίρι, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι όλα είναι υπό απόλυτο έλεγχο και ότι η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι μετά την επιβεβαίωση των στοιχείων από τη Eurostat μπορεί να ανοίξει η συζήτηση αυτή.