Παίρνουν πίσω το εισιτήριο νοσηλείας των 25 ευρώ

Από μία επιβάρυνση πέντε σεντς στις τιμές των τσιγάρων και του καπνού θα αντικατασταθεί τελικά το “εισιτήριο νοσηλείας” των 25 ευρώ στα δημόσια νοσοκομεία, καθώς στη συμφωνία αυτή κατέληξαν ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, και αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ με την οποία συναντήθηκε, σε συνεννόηση με τον Αντώνη Σαμαρά και τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Νωρίτερα, το Συντονιστικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ είχε συνεδριάσει και είχε αποφασίσει να επιμείνει η αντιπροσωπεία του κόμματος στην απόσυρση της επίμαχης διάταξης, κάτι που τελικά επετεύχθη, με το “ισοδύναμο μέτρο” να βρίσκεται τελικά στα προϊόντα καπνού.

Πηγές της Χαριλάου Τρικούπη, μετά τη συνάντηση που είχε η αντιπροσωπεία βουλευτών του ΠΑΣΟΚ με τον Άδωνι Γεωργιάδη έκαναν λόγο για "πολύ σημαντική εξέλιξη στο πλαίσιο της αρχικής μας απόφασης και της μάχης που δώσαμε".

Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας, ανακοινώνοντας την απόσυρση του επίμαχου μέτρου, ανέφερε πως η απόφαση αυτή ελήφθη σε συμφωνία με τους Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελο Βενιζέλο, ενώ σημείωσε πως τα έσοδα από την αύξηση της φορολογίας στα προϊόντα καπνού θα κατευθύνονται προς τον ίδιο λογαριασμό στον οποίο θα πήγαιναν τα έσοδα από το εισιτήριο νοσηλείας των 25 ευρώ.

Ήδη ο υπουργός Υγείας εξέδωσε εγκύκλιο με την οποία καταργούνται τρεις εγκύκλιοι που προέβλεπαν την είσπραξη των 25 ευρώ, και από αύριο το μέτρο θα πάψει να ισχύει.

"Τα 25 ευρώ καταργούνται για όλους. Το σύνολο των 25 ευρώ ήταν 40 εκατομμύρια προϋπολογισμός το χρόνο. Προτείναμε με τον κ. υπουργό των Οικονομικών σήμερα τρία διαφορετικά μέτρα για δημοσιονομικά ισοδύναμα και το μέτρο το οποίο τελικώς επελέγη έχει ακριβώς την ίδια δημοσιονομική απόδοση", δήλωσε ο υπουργός Υγείας.
 
Από την πλευρά του, ο καθηγητής Δημήτρης Κρεμαστινός δήλωσε ότι "η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ σήμερα το μεσημέρι ομόφωνα αποφάσισε ότι δεν είναι δυνατό να αποδεχθεί οποιαδήποτε οικονομική επιβάρυνση των νοσηλευομένων στα νοσοκομεία. Κατόπιν τούτου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος βεβαίως εξέφρασε την άποψη της κοινοβουλευτικής ομάδας, σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό, όπως σας είπε και ο υπουργός Υγείας, βρήκαν τη λύση του ισοδυνάμου, οπότε όλοι είναι ικανοποιημένοι".
 
Ως καρδιολόγος, πρόσθεσε, "αν εσείς νομίζετε ότι τα πέντε λεπτά είναι επιβάρυνση, εγώ μακάρι να μπορούσα να βάλω προσωπικά ένα ευρώ και να σταματήσει το κάπνισμα ο κόσμος".