Ο σχεδιασμός Σαμαρα για τις κάλπες του Μαΐου

Σε άτυπη προεκλογική περίοδο εισέρχεται με το νέο έτος η χώρα, καθώς το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και όλα τα υπόλοιπα κόμματα, με πρώτο τον ΣΥΡΙΖΑ, κινούνται με ορίζοντα την κρίσιμη διπλή αναμέτρηση των ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών εκλογών του Μαΐου.

Όπως αναφέρει η "Καθημερινή", ακόμη και αν ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς επιθυμούσε να υποβαθμίσει την πολιτική σημασία της επερχόμενης "δίδυμης" κάλπης, τούτο δεν είναι εφικτό. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας έχει ήδη προσδώσει στις εκλογές χαρακτήρα δημοψηφίσματος για την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική και είναι σαφές πως τους επόμενους μήνες θα επιδιώξει τη δημιουργία κλίματος έντονης πόλωσης.

Ετσι, ο σχεδιασμός του Μεγάρου Μαξίμου προβλέπει ως απάντηση στην "πρόκληση" του ΣΥΡΙΖΑ την πρόταξη ενός ισχυρού διλήμματος προς τους ψηφοφόρους, που θα συνοψίζεται στο "ποιες πολιτικές δυνάμεις θα διαπραγματευθούν την οριστική ρύθμιση του ελληνικού χρέους, που θα δώσει τεράστια ανάσα στην πραγματική οικονομία και θα απομακρύνει τελεσίδικα τα σενάρια εξόδου της χώρας από το ευρώ". Επί της ουσίας, το δίλημμα, λοιπόν, θα είναι μεταξύ της παρούσας κυβέρνησης που έχει ήδη επιτύχει το 2012 το "κούρεμα" –για δεύτερη φορά– του ελληνικού χρέους και τυγχάνει της πλήρους εμπιστοσύνης των Ευρωπαίων εταίρων και του ΣΥΡΙΖΑ, ένα σημαντικό τμήμα του οποίου φλερτάρει ανοιχτά με την επιστροφή της χώρας στη δραχμή.

Το βασικό σενάριο που ήδη επεξεργάζεται το Μέγαρο Μαξίμου προβλέπει η συζήτηση για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους να τεθεί με ένταση στην πολιτική ατζέντα τον Απρίλιο, όταν θα πιστοποιηθεί ότι η χώρα έχει επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα. Τότε, εκτιμάται πως η Αθήνα μπορεί να αποσπάσει από τους εταίρους μια ρητή δέσμευση ότι θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε το ελληνικό χρέος να καταστεί βιώσιμο, ενώ οι σχετικές διαβουλεύσεις θα εκταθούν χρονικά μέχρι και τον Ιούλιο, δηλαδή θα υπερκαλύψουν την προεκλογική περίοδο των ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών εκλογών, καθιστώντας το διακύβευμα των δύο αναμετρήσεων ιδιαίτερα ισχυρό. Ενα δεύτερο σενάριο, που επίσης δεν αποκλείουν οι επιτελείς του πρωθυπουργού, είναι σε συνεννόηση με τους εταίρους η συνολική συζήτηση για το χρέος να ανοίξει στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης το δεύτερο εξάμηνο του έτους, αλλά με τη Ν.Δ. να διεξάγει, όπως και το ΠΑΣΟΚ, την προεκλογική της εκστρατεία με την ίδια κεντρική "ατζέντα".

Πάντως, σύμφωνα με την εφημερίδα, ακόμη και εάν ο ΣΥΡΙΖΑ επικρατήσει στις ευρωεκλογές, θα πρέπει να συντρέχουν πολλές προϋποθέσεις για να εγερθεί ζήτημα πολιτικής νομιμοποίησης της κυβέρνησης, αφού τα αποτελέσματα της "δίδυμης" κάλπης του Μαΐου θα είναι "πολλαπλών αναγνώσεων".

Συγκεκριμένα, Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ δεν θα αναμετρηθούν μόνο στο μέτωπο των ευρωεκλογών, αλλά και στις περιφερειακές εκλογές, όπου τα ερείσματα της Κουμουνδούρου εκτιμάται πως είναι σαφώς πιο περιορισμένα, ενώ κρίσιμο θα είναι το ποσοστό που θα συγκεντρώσει στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις και ο έταιρος κυβερνητικός εταίρος, δηλαδή το ΠΑΣΟΚ. Εάν ο αυτοδιοικητικός χάρτης βαφτεί "γαλάζιος" και "πράσινος", μικρή σημασία θα έχει τυχόν πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές.