Σολομώντεια λύση για τα εργασιακά

Σε ένα νομοσχέδιο αλλά με τις ρυθμίσεις στα εργασιακά να εντάσσονται σε ξεχωριστό άρθρο αναμένεται να κατατεθούν προς ψήφιση στη Βουλή τα νέα μέτρα, σύμφωνα με πληροφορίες.

Η διαφωνία του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη στις αλλαγές που ζητά επίμονα η τρόικα στα εργασιακά φαίνεται να είναι η αφορμή για την ένταξη των συγκεκριμένων ρυθμίσεων σε ξεχωριστό άρθρο ώστε ακόμα και αν το κόμμα τηρήσει τη μέχρι τώρα στάση του και τις καταψηφίσει να μην κινδυνεύσει το σύνολο του νομοσχεδίου.

Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, είχε τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής της τρόικας προκειμένου να τους ενημερώσει για τις θέσεις των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, “έχει υπάρξει σημαντική πρόοδος στις διαβουλεύσεις για τα εργασιακά”, σημειώνοντας ότι “έχουμε πετύχει καλύτερους όρους σε σχέση με αυτούς που ίσχυαν από το προηγούμενο μνημόνιο το Φεβρουάριο”.

Ο ίδιος αρνήθηκε να σχολιάσει τη στάση του Φώτη Κουβέλη, ο οποίος βγαίνοντας από τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών δήλωσε πως η ΔΗΜΑΡ δεν θα ψηφίσει αλλαγές στα εργασιακά.

Ο πρωθυπουργός, πάντως, τόνισε ότι δεν κάνει πίσω. Άλλωστε όπως έγινε γνωστό από κύκλους του οικονομικού επιτελείου, μετά τη δήλωση του Αντώνη Σαμαρά, “Δεν υπάρχει άλλη λύση. Θα πάμε μόνοι και όποιος τα ψηφίσει τα μέτρα. Η συμφωνία με την τρόικα δεν μπορεί να περιμένει, πρέπει να πάρουμε τη δόση. Πρέπει να σωθεί η χώρα”.

Οι ίδιοι παράγοντες ανέφεραν ότι το θέμα του “ειδικού δεσμευμένου λογαριασμού” το οποίο έγινε γνωστό από το ΠΑΣΟΚ μετά τη σύσκεψη των τριών αρχηγών, αφορά “σε μια ιδέα που έχει ρίξει από την αρχή στο τραπέζι ο Σόιμπλε και δεν την δέχεται κανείς. Ούτε καν η Μέρκελ”.

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, πάντως, κύκλοι του κόμματος θεωρούν ότι ο κ. Σαμαράς θα κάνει μέσα στις επόμενες ώρες “όλα όσα ανέλαβε να κάνει στη σημερινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών” και πως αύριο θα μπορεί να οριστικοποιηθεί ένα πλαίσιο που θα διασφαλίζει την έξοδο της χώρας από την κρίση.