Στα 280.000 ευρώ το ημερήσιο κόστος της ελληνικής προεδρίας

Τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης  στον τομέα της οικονομίας θα παρουσιάσει στις 8 Ιανουαρίου στο υπουργείο Εξωτερικών ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας. Μία ημέρα μετά στις 9 Ιανουαρίου θα παρουσιασθούν στο Ζάππειο Μέγαρο οι προτεραιότητες των υπολοίπων υπουργείων.

Το κόστος διεξαγωγής της ελληνικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης  υπολογίζεται στα 50 εκατ. ευρώ, ήτοι 8,3 εκατ. ευρώ σε μηναία βάση για όλο το διάστημα Ιανουαρίου - Ιουνίου 2014. Πρέπει να σημειωθεί πως το κόστος διεξαγωγής των προεδρείων για Κύπρο και Λιθουανία κυμάνθηκε κοντά στα 70 εκατ. ευρώ.

Το πρώτο εξάμηνο 2014 θα διεξαχθούν στην Ελλάδα 14 άτυπα συμβούλια υπουργών, 35 συναντήσεις υψηλών αξιωματούχων, 57 ομάδες εργασίας και 33 συνέδρια -σεμινάρια. Συνολικά αναμένονται στην Ελλάδα 14.500 επισκέπτες.

Το πολιτιστικό μέρος της ελληνικής προεδρίας περιλαμβάνει την τελετή έναρξης που θα πραγματοποιηθεί παρουσία του Κολεγίου των Επιτρόπων στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 8 Ιανουαρίου και την τελετή λήξης στις 30 Ιουνίου.

Στις 14 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί συναυλία στις Βρυξέλλες από την Καμεράτα.

Πολιτικές προτεραιότητες της Αθήνας θα είναι:

1. Η ανάπτυξη, με έμφαση στην ολοκλήρωση της εσωτερικής αγοράς και η καταπολέμηση της ανεργίας.

2. Η θεσμική θωράκιση της ΟΝΕ, με έμφαση στην ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης.

3. Η ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή πολιτική για τη μετανάστευση.

4. Η ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική.