Βουλευτές της ΝΔ κατά Στουρνάρα για το φόρο στο πετρέλαιο

Η Βουλή μπορεί να έκλεισε μέχρι το τέλος του χρόνου λόγω Χριστουγέννων, τα προβλήματα για την κυβέρνηση όμως δε σταματούν ούτε κατά την εορταστική περίοδο, με 41 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας να καταθέτουν ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, ζητώντας τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο.

Οι βουλευτές που υπογράφουν το κείμενο της ερώτησης αναλύουν τις επιπτώσεις που είχε η αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, βάσει στοιχείων σχετικής μελέτης του ΙΟΒΕ, και συγκρίνουν το δημοσιονομικό όφελος που προκύπτει απ’ τη νέα τιμή του με το κόστος που επιφέρει η στέρηση ενός τόσο απαραίτητου για την αξιοπρεπή διαβίωση κοινωνικού αγαθού και τους κινδύνους που απειλούν τη δημόσια υγεία και προκύπτουν από την αναζήτηση εναλλακτικών τρόπων θέρμανσης.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΙΟΒΕ, εάν από το άθροισμα των εσόδων του αυξημένου ΕΦΚ και του μειωμένου λόγω χαμηλής κατανάλωσης ΦΠΑ, αφαιρεθεί η δαπάνη για το επίδομα θέρμανσης που για το 2013 είχε υπολογιστεί από τη μελέτη στα 80 εκατ. ευρώ, τα έσοδα του κράτους από το πετρέλαιο θέρμανσης μειώνονται έναντι του 2009 κατά 4 εκατ. ευρώ.

“Ανεξάρτητα από τους αριθμούς, η μείωση στον ΕΦΚ θα επέτρεπε σε πολλά νοικοκυριά την προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης, επιτρέποντάς τους συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης, τις οποίες η πολιτεία οφείλει να εξασφαλίζει στους πολίτες για τις στοιχειώδεις ανάγκες, όπως είναι η θέρμανση”, επισημαίνεται στην ερώτηση.

Βάσει αυτών, οι βουλευτές ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό Οικονομικών, αν:

- Προτίθεται το Υπουργείο Οικονομικών να μειώσει τον ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης;
- Ποια ήταν η συμβολή της αύξησης του ΕΦΚ στα έσοδα και πόσο μειώθηκε η κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης από το 2009;
- Τι επίπτωση θα έχει μια μείωση του ΕΦΚ κατά 30%, στα έσοδα;