Σαμαράς: Φτάσαμε στο τέλος της διαδρομής, έρχεται η ανάκαμψη

Με τη χρονιά ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας συμπίπτει η ελληνική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως τόνισε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, υποστηρίζοντας ότι το 2014 θα είναι η πρώτη χρονιά ανάκαμψης μετά από έξι πολύ οδυνηρά χρόνια ύφεσης.

“Φτάσαμε στο τέλος της διαδρομής”, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως η χώρα έχει πλέον πρωτογενές πλεόνασμα, δηλαδή νοικοκυρεμένα οικονομικά, και έχει επανακτήσει την πληγωμένη της αξιοπιστία. Εκτίμησε επιπλέον πως το 2014 θα είναι καλύτερη χρονιά τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την Ευρώπη.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκτενώς στο θέμα της παράνομης μετανάστευσης και της προστασίας των θαλασσίων συνόρων της Ευρώπης, ένα ζήτημα που ήταν μεταξύ των κεντρικών θεμάτων συζήτησης της Συνόδου Κορυφής. Χαρακτήρισε την εμπορία ανθρώπων “ό,τι πιο χυδαίο και προσβλητικό” και υποστήριξε ότι πλέον υπάρχει στην Ευρώπη η πολιτική βούληση για αποφασιστική και συντονισμένη δράση απέναντι στο φαινόμενο αυτό, τονίζοντας ότι “φύγαμε από τις διακηρύξεις και πήγαμε στις πράξεις”.

Στην ομιλία του, ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως η οριστική συμφωνία σχετικά με το μηχανισμό SRM, με τον οποίο θα επιτευχθεί η τραπεζική ένωση, θα αποτελέσει την άμεση πρώτη πρόκληση για την ελληνική προεδρία, για την οποία ανέφερε ότι ξεκινά με τους καλύτερους οιωνούς για τη χώρα μας.