Ο Καμμένος καλεί τους πολίτες σε εξέγερση για το φόρο στα ακίνητα

Ένσταση αντισυνταγματικότητας κατά του φόρου στα ακίνητα κατέθεσαν οι Ανεξ. Έλληνες, αλλά απορρίφθηκε

Σε εξέγερση κάλεσε τους πολίτες από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, στην τοποθέτησή του επί του νέου φόρου στα ακίνητα στη συζήτηση που διεξάγεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής.

“Θα αποφασίσουμε να βάλουμε βαρείς κεφαλικούς φόρους, που μπήκαν στην Αγγλία του 14ου αιώνα, φόρους που έπρεπε να πληρώσει κάποιος, μόνον επειδή ζούσε. Έτσι ξεκίνησε η εξέγερση των χωρικών. Σαν πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, καλώ τους Έλληνες να ξεκινήσουμε την εξέγερση των Ελλήνων, την εξέγερση των πολιτών. Και μπορείτε να με ξαναμηνύσετε, να μου άρετε την ασυλία, γιατί καλώ σε στάση με βάση το άρθρο 120 του Συντάγματος. Και συνταγματική επιταγή είναι η απαγόρευση της δήμευσης της περιουσίας. Αν δεν ξεσηκωθούμε, δεν θα μπορέσουμε ποτέ να διεκδικήσουμε αυτό για το οποίο οι Έλληνες μας έστειλαν εδώ μέσα”, ανέφερε ο κ. Καμμένος.

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες κατέθεσαν μάλιστα ένσταση αντισυνταγματικότητας, η οποία υποστηρίχθηκε από σύσσωμη την αντιπολίτευση, με τη Χρυσούλα Γιαταγάνα να υποστηρίζει ότι το νομοσχέδιο “βρίθει αντισυνταγματικών διατάξεων” και “δε λαμβάνεται υπόψη ο προσοδοφόρος χαρακτήρας του ακινήτου ή μη και παραβιάζει τις αρχές καθολικότητας φόρου και της αναλογικότητας”. Η πρόταση ωστόσο απορρίφθηκε από την πλειοψηφία.

Νωρίτερα, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και συνταγματολόγος, Προκόπης Παυλόπουλος, τάχθηκε κατά του συνυπολογισμού των αντικειμενικών αξιών στον υπολογισμό του φόρου, και σημείωσε πως “όταν φορολογείς ένα ακίνητο που δεν παράγει κανένα πρόσοδο, ουσιαστικά το οδηγείς σε έμμεση δήμευση”.

“«Δεν μπορεί να θεωρείται εγκληματίας κάποιος επειδή είναι φτωχός και δεν έχει να πληρώσει - πολλές φορές μάλιστα, διότι το ίδιο το κράτος του οφείλει - και να καταλήγει να έχει πλημμέλημα με τουλάχιστον τρία χρόνια φυλακή γιατί δεν μπορεί να πληρώσει”, υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος. “Με τη φυλακή, ποιον θα σωφρονίσετε; Το πολύ-πολύ να τον αναγκάσετε να πηδήξει από κανένα μπαλκόνι”, σημείωσε.

Αργότερα, ο Μάκης Βορίδης (ΝΔ) επετέθη κατά του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας πως “η Αριστερά έχει μια ιδεολογική θέση εναντίον της περιουσίας” και ως εκ τούτου, “αποτελεί βασική ασυνέπεια του ΣΥΡΙΖΑ, ότι έχετε βγει στα κάγκελα ενάντια σε έναν φόρο στην περιουσία. Είστε επίσης ανακόλουθοι, γιατί στο πρόγραμμά σας έχετε τρισχειρότερα - ύπαρξη φορολογίας επί του συνόλου της περιουσίας”.

“Οι απόψεις της Αριστεράς είναι σύνθετες”, απάντησε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος (ΣΥΡΙΖΑ). “Η φορολογική πολιτική πρέπει να έχει τον ταμειακό στόχο, τον αναπτυξιακό και τον κοινωνικό. Υπήρχε το σουηδικό μοντέλο, με υψηλή φορολογία και πολλές κοινωνικές παροχές, υπάρχει το νεοφιλελεύθερο μοντέλο, με χαμηλή φορολογία και πολύ μεγάλη κατανάλωση. Εσείς προβλέπετε υψηλή φορολογία και πολύ χαμηλές κοινωνικές παροχές. Είναι ένα καινούργιο μοντέλο. Η επιστήμη ακόμη δεν έχει αποφανθεί σ' αυτό. Θα το μελετήσουμε”, ανέφερε ειρωνικά ο κ. Τσακαλώτος.

“Θέλετε να μας πείσετε ότι τσακώνεται ο ΣΥΡΙΖΑ με τη Νέα Δημοκρατία, κι αν είναι δίκαιος ο φόρος της Αριστεράς ή δίκαιος ο φόρος της Δεξιάς; Το ζητούμενο είναι ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι οι οποίοι επένδυσαν σε αυτόν τον τόπο, σκεπτόμενοι “να βάλω ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι μου”, πρέπει σήμερα να τιμωρηθούν”, παρατήρησε ο Παύλος Χαϊκάλης (ΑΝΕΛ).

Ενστάσεις για την απουσία αφορολόγητου ορίου, εξέφρασε ο Νίκος Σηφουνάκης (ΠΑΣΟΚ), τονίζοντας: “Το κράτος προηγουμένως είχε κάνει υποεκτίμηση της περιουσίας και έχανε χρήματα. Σήμερα έχουμε περάσει στο αντίθετο άκρο, της υπερεκτίμησης της περιουσίας με πλασματικές αντικειμενικές αξίες. Δεν μπορώ να δεχθώ ότι ένας άνθρωπος ο οποίος είναι μόνος του στη ζωή και έχει ένα σπίτι πενήντα τετραγωνικά και έχει και εισόδημα 5.000 ευρώ ή 9.000 ευρώ και δεν έχει τίποτε άλλο σε αυτό τον κόσμο, πρέπει να φορολογηθεί”.

“Το σχέδιο νόμου αποδεικνύει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο πόσο ψεύτικες και απατηλές είναι οι διαβεβαιώσεις των κομμάτων του κεφαλαίου ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα, και ότι το 2014 θα είναι χρονιά ανάκαμψης”, υποστήριξε ο Νίκος Μωραΐτης (ΚΚΕ). “Δίνετε τη μάχη για να υπάρχουν πλεονάσματα στον προϋπολογισμό από το τσάκισμα των εργαζόμενων, ώστε να έχουμε νέους φόρους για τη χρηματοδότηση των μονοπωλιακών ομίλων”, τόνισε ο βουλευτής.

“Οι ρυθμίσεις του εν λόγω νομοσχεδίου δεν ανταποκρίνονται στις δικές μας αρχές, οι οποίες είναι η διεύρυνση της φορολογικής βάσης, η ισχυρή προοδευτικότητα της φορολόγησης στο σύνολο της ακίνητης περιουσίας, ένα αφορολόγητο όριο και ουσιαστικές απαλλαγές στις ευπαθείς ομάδες”, παρατήρησε η Ασημίνα Ξηροτύρη. “Ο ΕΝΦΙΑ δεν αφορά στο σύνολο της ακίνητης περιουσίας, αλλά είναι φόρος επί του μεμονωμένου ακινήτου. Προκύπτει έτσι φοροελάφρυνση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας και παγιώνεται η υπερφορολόγηση της μικρής και μεσαίας ιδιοκτησίας”, υποστήριξε η βουλευτής.