Υποβρύχια, ναυπηγεία και… γενόσημα στην κόντρα Τσίπρα-Βενιζέλου

Σε υψηλούς τόνους, όπως αναμενόταν, κινήθηκε η αντιπαράθεση μεταξύ Αλέξη Τσίπρα και Ευάγγελου Βενιζέλου στη Βουλή για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση των υποβρυχίων.

Στην τοποθέτησή του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για colpo grosso σε βάρος του υπουργείου Άμυνας και του ελληνικού Δημοσίου, και κάλεσε όλους τους βουλευτές να αποφασίσουν ανάμεσα στη διερεύνηση της αλήθειας ή τη συγκάλυψη, σχολιάζοντας ότι δεν έχουν “καμία δικαιολογία” να καταψηφίσουν την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και διερωτώμενος αν θα συνεχίσουν να το παίζουν “Πόντιοι Πιλάτοι”.

Ο κ. Τσίπρας σχολίασε την απουσία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, υποστηρίζοντας ότι αφήνει τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησής του “έρμαιο” και δεν έχει το θάρρος να τον υπερασπιστεί, και επεσήμανε πως η συμπεριφορά του Ευάγγελου Βενιζέλου, με τις συνεχείς επιθέσεις κατά του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και με την επίθεση στον Δημήτρη Αβραμόπουλο όταν αυτός είχε ξεκαθαρίσει πως η κυβέρνηση δε φοβάται τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, επιδεικνύει μία συμπεριφορά η οποία “δεν κάνει τίποτα άλλο από το να κραυγάζει ενοχή”.

Απαντώντας, σε μία μαραθώνια τοποθέτηση που κράτησε πάνω από μία ώρα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος απέρριψε ως “χυδαιότητες, συκοφαντίες, ανακρίβειες και ανευθυνότητες” τα όσα υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, καταγγέλλοντας ότι η αξιωματική αντιπολίτευση εξυπηρετεί συμφέροντα που έχουν θιγεί από τον ίδιο.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπερασπίστηκε στο έπακρο τους χειρισμούς του και υποστηρίζοντας πως, αν δεν είχαν γίνει οι κινήσεις που έγιναν, τα ναυπηγεία του Σκαραμαγκά θα είχαν κλείσει και όλοι οι εργαζόμενοι θα είχαν μείνει στο δρόμο. Μάλιστα, ανέφερε πως γνωμοδότηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου τον εξουσιοδοτούσε να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες χωρίς να ζητήσει την έγκριση της Βουλής, όμως ο ίδιος αποφάσισε να φέρει το θέμα στη Βουλή.

Ενδιαφέρον είχε η απάντηση  του προέδρου του ΠΑΣΟΚ με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, μετά από κάποιο σχόλιό του. Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε: “Έχετε πάρει γενόσημα; Γιατί σας βλέπω ενθουσιασμένο...”.

Κατόπιν, στο βήμα της Βουλής ανέβηκε και πάλι ο Αλέξης Τσίπρας, που σχολίασε πως ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης μέσα σε 72 λεπτά δεν είπε τίποτα ουσιαστικό για την “ταμπακιέρα”, και απευθυνόμενος στον κ. Βενιζέλο, τον ρώτησε αν είναι υπερήφανος για το αποτέλεσμα των χειρισμών του, κάνοντας λόγο για εκατομμύρια ευρώ που κατέληξαν σε άτομα και εταιρείες που κανείς δε γνωρίζει και για μισοτελειωμένα υποβρύχια που σαπίζουν, “και μας εγκαλούν κι από πάνω”, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.