Αλήθειες και ψέματα για τα πόθεν έσχες, τα εκατομμύρια και τα ακίνητα

Αρκετό θόρυβο, σχόλια και ποικίλες συζητήσεις προκάλεσε η δημοσιοποίηση των πόθεν έσχες των πολιτικών. Στο επίκεντρο βρέθηκαν βουλευτές που εμφανίζονται ξαφνικά με μεγάλες καταθέσεις, με πολλά ακίνητα και με επενδύσεις σε funds.

Αναλυτικά τα πόθεν έσχες που προκάλεσαν συζητήσεις επί δικαίων και αδίκων είναι τα εξής:

Ο Τσουκαλάς του ΣΥΡΙΖΑ και το 1 εκατ. ευρώ

Το ποσό του 1 εκατ. ευρώ που έχει σε ελληνικές τράπεζες ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Τσουκαλάς βρέθηκε στο επίκεντρο. Όπως έγινε γνωστό, ο πρώην τραπεζικός και συνδικαλιστής, έλαβε το ποσό από ιδιωτική ασφάλεια και όχι από κάποιο κρατικό ταμείο. Ταυτόχρονα ο βουλευτής εμφανίζεται να έχει 17 ακίνητα, όμως αυτό δεν είναι ακριβές. Ανα διαβάσει κανείς προσεκτικά τη δήλωση πόθεν έσχες, θα αντιληφθεί ότι πρόεκιται για κάποια κληρονομιά, καθώς στα ακίνητα έχει συμμετοχές της τάξης του 6 και του 7%.

Η βουλευτής της ΝΔ με τα 156 ακίνητα

156 ακίνητα κατέχει εξ΄ ολοκλήρου ή μερικώς η βουλευτής Νέας Δημοκρατίας Γεωργία Μαρτίνου, η οποία χρειάστηκε εννέα σελίδες προκειμένου να καταγράψει την ακίνητη περιουσία που διαθέτει σε Αττική, Κυκλάδες και Κρήτη. Η βουλευτής έχει στην κατοχή της 100% τα περισσότερα από τα 156 ακίνητα, ενώ σε άλλα έχει μικρότερη συμμετοχή.

Ο βουλευτής της ΝΔ με τα... 96 ακίνητα

Ο Παύλος Βογιατζής της ΝΔ εμφανίζει στη δήλωση του πόθεν έσχες 96 ακίνητα. Ωστόσο η αλήθεια είναι ότι ο βουλευτής δεν έχει 96 ακίνητα. Τα περισσότερα είναι των παιδιών του (όπως φαίνεται στη δήλωση) ενώ προέρχονται από κληρονομιά και έχει ελάχιστα ποσοστά συμμετοχής στα πιο πολλά, της τάξης του 3 και του 4%.

Κουρεμένοι δύο πρώην πρωθυπουργοί

"Χαμένος" κατά 160.000 ευρώ βγήκε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής από το "κούρεμα" των ομολόγων, καθώς κατέχοντας 300.000 ευρώ σε ομόλογα, μετά το PSI, η αξία τους έφτανε τα 139.000 ευρώ.

Απώλειες ύψους 111.781 ευρώ λόγω PSI που επιτεύχθηκε επί δικής του πρωθυπουργίας υπέστη ο κ. Λουκάς Παπαδήμος και η σύζυγός του.

Όπως προκύπτει από την δήλωση περιουσιακής του κατάστασης ο πρώην πρωθυπουργός κατείχε ελληνικά ομόλογα αξίας 139.255 ευρώ τα οποία ανήλθαν σε 64.700 ευρώ μετά το "κούρεμα". Το ίδιο και η σύζυγός του της οποίας τα ελληνικά ομόλογα διαμορφώθηκαν σε 116.531 ευρώ από 153.757 ευρώ.

Οι επιπλέον καταθέσεις του Γιώργου Παπανδρέου

Δεν προέρχονται από τις διαλέξεις που δίνει στο εξωτερικό ο Γιώργος Παπανδρέου τα επιπλέον χρήματα που δήλωσε. Και αυτό γιατί οι δηλώσεις αφορούν το 2011, οπότε και ήταν πρωθυπουργός. Οι διαλέξεις ξεκίνησαν αργότερα, μετά το μισό του 2012.

Συγκεκριμένα βρέθηκε με αυξημένες καταθέσεις. Ωστόσο μαζί με τη σύζυγό του και συγγενικά τους πρόσωπα έχουν αποταμιεύσεις ύψους 500.341,36 ευρώ, έναντι 319.425 το 2010, με τα επιπλέον χρήματα πάντως να προέρχονται από την μητέρα της συζύγου του που είχε κάνει το 2011 συνδικαιούχους στον λογαριασμό της εκείνη και την αδερφή της.

Η αγορά Μηταράκη στο Λονδίνο

Εντυπωσιακή για πολλούς υπήρξε η αγορά εκ μέρους του υφυπουργού Ανάπτυξης Νότη Μηταράκη ενός διαμερίσματος 139 τ.μ. στο Λονδίνο, καθώς το αντίτιμο έφτασε τα 1,3 εκατ. ευρώ.

Η Βαλαβάνη και οι 800.000 λίρες Αγγλίας

Όσον αφορά τις καταθέσεις της κ. Βαλαβάνη του ΣΥΡΙΖΑ, υπερβαίνουν τα 800 χιλιάδες σε ευρώ και λίρες Αγγλίας, σύμφωνα με τη δήλωση "πόθεν έσχες" που κατέθεσε. Η βουλευτής διευκρίνισε ότι δεν έχει δουλέψει ποτέ στο δημόσιο, δεν ήταν ποτέ σε δημόσια θέση μέχρι πέρυσι που σε ηλικία 52 ετών εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, και δεν διαχειρίστηκε ποτέ δημόσιο χρήμα, αλλά δούλευε σε ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία, μέχρι να αναγκαστεί να αναλάβει μια υπερχρεωμένη επιχείρηση, ένα ξενοδοχείο 59 δωματίων, επί 10 χρόνια όταν πέθανε ο πατέρας της.

"Το 2005 κατάφερα να ξεχρεώσω ένα δάνειο 72 εκατ. δραχμών, πληρώθηκε 340 εκατ. δραχμές. Το ξεχρέωσα και το πούλησα. Αυτό που υπάρχει στις καταθέσεις μου είναι αυτά τα χρήματα. Αν δεν το είχα πουλήσει τότε, θα είχα χρεοκοπήσει" δήλωσε χαρακτηριστικά.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, η Morgan Stanley, η JP Morgan και η BlackrocK

Εντύπωση προκαλούν και οι επενδύσεις των βουλευτών Ευκλείδη Τσακαλώτου και Γιώργου Σταθάκη, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις πόθεν έσχες των βουλευτών.

Η σύνθεση των χαρτοφυλακίων - που ξεπερνούν τις 400.000 ευρώ το καθένα – δείχνουν τη γνώση τους στα οικονομικά και τις επενδύσεις.

Το χαρτοφυλάκιο του Γιώργου Σταθάκη περιλαμβάνει αμοιβαία της Morgan Stanley, της Blackrock, της Schroder καθώς και της Alpha Bank.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει ομόλογα της Ευρωπαϊκης Τράπεζας Επενδύσεων, αλλά και ομόλογα που εκδόθηκαν από τον EFSF για το ελληνικό χρέος, επίσης έχει αμοιβαία κεφάλαια της Templeton, της ΒlackRock, της Credit Suisse, της JP Morgan , της BlackrocK.