Ελέγχουν όλα τα πτυχία των δημοσίων υπαλλήλων

Σε πλήρη έλεγχο όλων των πιστοποιητικών όλων των δημοσίων υπαλλήλων θα προβούν οι αρμόδιοι προϊστάμενοι Διοικητικού - Προσωπικού, μετά από σχετική εντολή του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Συγκεκριμένα, με εγκύκλιο που υπέγραψε ο κ. Μητσοτάκης ζητά από όλες υπηρεσίες του Δημοσίου τον εμπεριστατωμένο έλεγχο των πιστοποιητικών και στοιχείων που σχετίζονται με την πρόσληψη, τη μετάταξη ή τη μετατροπή της εργασιακής σχέσης των υπηρετούντων υπαλλήλων του δημόσιου τομέα.

Ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης ζητά από τους αρμοδίους προϊσταμένους Διοικητικού -Προσωπικού να ελέγξουν τα στοιχεία του προσωπικού μητρώου των υπαλλήλων και να διασταυρώσουν τα δικαιολογητικά που αποτέλεσαν τυπικά προσόντα διορισμού, μετάταξης ή μετατροπής της εργασιακής σχέσης, σε συνεργασία με τις καθ΄ύλην αρμόδιες υπηρεσίες ή εκδούσες αρχές.

Όπως επισημαίνεται στην εγκύκλιο, σε περίπτωση που οι αρμόδιες υπηρεσίες ή εκδούσες αρχές βεβαιώσουν την ανακρίβεια των στοιχείων που τους αποστέλλονται από τις Διευθύνσεις Διοικητικού - Προσωπικού (π.χ. έκδοση τίτλου σπουδών, βαθμός πτυχίου, επιτυχής συμμετοχή σε εξετάσεις, κ.λπ.) ή σε περίπτωση που τα στοιχεία δεν είναι τα απαιτούμενα τότε θα πρέπει να προβούν στην ανάκληση του διορισμού των υπαλλήλων με επαρκώς αιτιολογημένη απόφαση από την οποία θα προκύπτει η δόλια πρόκληση ή υποβοήθηση της παρανομίας. Επίσης, στην περίπτωση αυτή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε να κινήθει η διαδικασία αναζήτησης τυχόν πειθαρχικών ευθυνών των οργάνων διοίκησης που είχαν την ευθύνη ή συνήργησαν στην παράνομη πράξη. Σημειώνεται ότι την εφαρμογή της εγκυκλίου θα παρακολουθεί το Σώμα Επιθεωρητών - Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ).