Σούρλας: Τους Έλληνες μας συγκινεί περισσότερο ο θάνατος του Μαντέλα

Στην προσωπικότητα του Νέλσον Μαντέλα, που κηδεύεται σήμερα στη Νότια Αφρική, αναφέρθηκε ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Γ. Σούρλας, πριν από την έναρξη της παρουσίασης του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

“Η σημερινή παγκόσμια ημέρα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αποκτά ιδιαίτερη σημασία, γιατί γίνεται η κηδεία του Νέλσον Μαντέλα. Του Μεγάλου Ηγέτη, Του Αγωνιστή του Δημοκρατίας και της Ανθρώπινης Αξιοπρέπειας. Τον άνθρωπο που έθεσε τέρμα στο Απαρχάιντ, που στάθηκε σθεναρά, αποφασιστικά και αποτελεσματικά, απέναντι στις πολιτικές των φυλετικών διακρίσεων”, επεσήμανε ο κ. Σούρλας.

Ο ίδιος σημείωσε πως “εμάς τους Έλληνες μας συγκινεί ακόμα περισσότερο ο θάνατός του, γιατί στους αγώνες του τον ενέπνευσε και ο Αρχαιοελληνικός Πολιτισμός. Οι Αρχαίοι Ελληνες τραγικοί, και ιδιαίτερα ο Σοφοκλής. Όπως έλεγε, στην Αντιγόνη του Σοφοκλή βρήκε την πληρέστερη έκφραση του ανθρώπινου Χρέους. Άλλωστε, τον είδαμε πριν από λίγα χρόνια να εκφράζει το θαυμασμό του για το ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο”.

“Τον ακούσαμε να λέει ότι η Ελλάδα είναι η μητέρα της Δημοκρατίας και ευχόταν η Νότιος Αφρική να είναι μια από τις καλές θυγατέρες της. Για το Μεγάλο αυτό Ηγέτη ας κρατήσουμε τις παρακαταθήκες για τα ανθρώπινα δικαιώματα”, κατέληξε ο Γ. Σούρλας, ενώ σε ένδειξη τιμής και ευγνωμοσύνης τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή.