Αβραμόπουλος: Έχουμε πάρει πάνω μας τη διάσωση ΕΑΣ-ΕΛΒΟ

Διαβεβαιώσεις για την προσπάθεια της κυβέρνησης να διασώσει τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα και την ΕΛΒΟ, αλλά και αιχμές για την οικονομική διαχείριση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας από προκατόχους του, συμπεριέλαβε στην ομιλία του για τον προϋπολογισμό του 2014 ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.

“Στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, έχουμε πάρει επάνω μας τη διάσωση - στο μέτρο του δυνατού - των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων και της ΕΛΒΟ. Θα εξαντλήσουμε για το σκοπό αυτό κάθε περιθώριο, καθ' όλο το διάστημα που θα ακολουθήσει, για την εξυγίανσή τους” ανέφερε ο υπουργός Άμυνας.

Ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε πως τα προβλήματα της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, πρέπει να αντιμετωπιστούν με κατάλληλες πολιτικές, ώστε να πάψει αυτή να είναι ζημιογόνος. “Η στήριξη της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, αποτελεί απαίτηση της κοινωνίας, όχι μόνον για την αύξηση της απασχόλησης, αλλά και για την ενίσχυση και τη διάχυση της εγχώριας τεχνολογίας και τεχνογνωσίας”, παρατήρησε.

Ο υπουργός άφησε σαφείς αιχμές κατά των προκατόχων του στο υπουργείο Άμυνας, όταν αναφέρθηκε στο φετινό προϋπολογισμό του ΥΠΕΘΑ. Αφού σημείωσε πως οι πιστώσεις του υπουργείου σε σχέση με το έτος 2009 είναι μειωμένες κατά 52,88%, σχολίασε: “Αν τα καταφέρνουμε σήμερα με τον μισό προϋπολογισμό, αναλογιστείτε τι γινόταν στο υπουργείο στη δεκαετία που πέρασε”.

“Σε έναν κόσμο που λειτουργεί με γνώμονα τον παγκόσμιο οικονομικό ανταγωνισμό, εύκολος δρόμος δεν υπάρχει. Όσοι υπόσχονται εύκολες λύσεις, στην ουσία μας υπόσχονται επιστροφή στο παρελθόν”, σημείωσε ο κ. Αβραμόπουλος. Η οικονομική κρίση μπορεί να έπληξε τους Έλληνες, “αλλά δεν προσέβαλε το διεθνή ρόλο της πατρίδας μας και τη συμμετοχή της στις εξελίξεις, που διαμορφώνουν τους συσχετισμούς στην περιοχή μας: Η Ελλάδα στα χρόνια της κρίσης, έμεινε όρθια στο διεθνές και γεωπολιτικό της περιβάλλον. Δεν τα βλέπουμε αυτά, γιατί έχουμε όλοι εγκλωβιστεί στα της οικονομίας και αγνοούμε τι γίνεται έξω απ' τα σύνορά μας”, πρόσθεσε.