Βενιζέλος: Το ΔΝΤ δεν έχει ακόμα ισορροπήσει στην Ευρώπη

Επίθεση κατά της τρόικας, και ιδίως κατά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, εξαπέλυσε από το βήμα του 24ου Συνεδρίου του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, αναφορικά με τους χειρισμούς των δανειστών σε θέματα όπως οι πλειστηριασμοί και οι ομαδικές απολύσεις.

Ο κ. Βενιζέλος σχολίασε μεταξύ άλλων πως το ΔΝΤ δεν έχει καταφέρει να ισορροπήσει στην ευρωπαϊκή του διάσταση, ενώ διερωτήθηκε αν υπάρχει κάποια υπόγεια κόντρα του ΔΝΤ με την Κομισιόν, την οποία “πληρώνει” η χώρα μας, και υπογράμμισε πως οι τριβές και οι εντάσεις δε βοηθούν την Ελλάδα.

"Δεν επιδιώκουμε χάρες σε μια πολιτική διαπραγμάτευση, θέλουμε οικονομική διαπραγμάτευση με ευφυείς εταίρους, χωρίς γραφειοκρατικές αγκυλώσεις", επεσήμανε.

Σημείωσε ακόμα πως οποιαδήποτε συζήτηση για νέα δημοσιονομικά μέτρα είναι επικίνδυνη και “κανιβαλίζει” τους μακροοικονομικούς στόχους της χώρας, υπονομεύοντας την προσπάθεια της χώρας.

Για το θέμα της απελευθέρωσης των πλειστηριασμών, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υπογράμμισε πως το πρόβλημα των ελληνικών τραπεζών δεν είναι τα μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά ή καταναλωτικά δάνεια των φτωχών και των μεσαίων, αλλά τα επιχειρηματικά δάνεια, και έκανε λόγο για “αδικαιολόγητες προκλήσεις” για την αντοχή της κοινωνίας, της δημοκρατίας και της οικονομίας. Σχολίασε μάλιστα πως "αν κοιτάγαμε δημοσκοπήσεις και κόστος, η Ελλάδα δεν θα υπήρχε", ενώ χαρακτήρισε αποπροσανατολιστική συζήτηση το θέμα των ομαδικών απολύσεων, εξηγώντας πως αυτές ήδη προβλέπονται όταν υπάρχει σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης μίας επιχείρησης.