Ψάχνουν τη χρυσή τομή για την επιστροφή της τρόικας

Υπό τη νέα αναβολή της έλευσης τόσο των τεχνικών κλιμακίων όσο και των επικεφαλής της τρόικας στην Αθήνα και μετά και την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τη Moody's, Γιάννης Στουρνάρας και Κωστής Χατζηδάκης βρέθηκαν το Σάββατο στο Μέγαρο Μαξίμου και συζήτησαν με τον πρωθυπουργό τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης εν μέσω της κρίσιμης διαπραγμάτευσης.

"Πιέζουμε να υπάρξει κάλυψη όσο το δυνατόν περισσότερη, χωρίς αυτή η κάλυψη να αφορά μπαταχτσήδες και ανθρώπους που εκμεταλλεύονται τις ρυθμίσεις για να μην πληρώνουν", τόνισε o υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης.

Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν και οι κ.κ. Ν. Μηταράκης και Θ. Σκορδάς.

Οι πλειστηριασμοί και ο νέος φόρος στα ακίνητα, η απελευθέρωση των απολύσεων, το "λουκέτο" στις αμυντικές βιομηχανίες και το δημοσιονομικό κενό είναι τα βασικά "αγκάθια", για τα οποία, αν δεν επιλυθούν, η τρόικα έχει διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να επιστρέψει στην Αθήνα.

Θυμίζουμε ότι είχε προηγηθεί η σύσκεψη για την αναβολή της επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα, το βράδυ της Παρασκευής.

Είναι αμφίβολο αν η τρόικα θα επιστρέψει και μετά το Eurogroup της 9ης Δεκεμβρίου, καθώς ζητά απαντήσεις και δράσεις στα θέματα που έχει θέσει και αυτό έβαλαν στο τραπέζι της συζήτησης τα στελέχη της κυβέρνησης.

Αν και προφανώς ο στόχος της συμφωνίας στο Eurogroup της 9ης Δεκεμβρίου για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ φαίνεται πια να απομακρύνεται, ο Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε μετά το τέλος της σύσκεψης αισιόδοξος ότι η χώρα δεν κινδυνεύει να μην πάρει τη δόση εντός του 2013, ενώ δε θεωρεί πιθανό ούτε το ενδεχόμενο τμηματικής καταβολής της δόσης.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους αν τον προβληματίζει η απόφαση αυτή των δανειστών, απάντησε: "Όχι, δεν με προβληματίζει γιατί δεν έχουμε καταλήξει σε συμφωνία. Ακόμα δεν καταλήξαμε σήμερα σε συμφωνία, σε ορισμένα ζητήματα, αλλά θα έρθουν οι τεχνικές ομάδες την επόμενη εβδομάδα. Θα προσπαθήσουμε να κλείσουμε το θέμα των προαπαιτούμενων μέχρι το Eurogroup και κατόπιν, μετά από το Eurogroup, θα έρθει η τρόικα, με σκοπό να τελειώσουμε μέχρι το τέλος του χρόνου".

Θετικό στοιχείο είναι, ωστόσο, η είδηση της αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας σε Caa3 από C. Ο οίκος επικαλείται τη δημοσιονομική προσαρμογή και την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος.

Στη σημαντική δημοσιονομική προσαρμογή, που καταγράφηκε με βάση το πρόγραμμα, παρά τη χαμηλή ανάπτυξη και την πολιτική αβεβαιότητα, γεγονός που οδηγεί τη Moody’s στην εκτίμηση ότι η κυβέρνηση θα πετύχει – και πιθανότατα θα ξεπεράσει – το στόχο για πρωτογενές ισοζύγιο το 2013 και θα καταγράψει πλεόνασμα το 2014, σε συμφωνία με το Μνημόνιο. Ο οίκος επικαλείται τη μείωση κατά 74% στο έλλειμμα από το 2009, οδηγούμενος στο συμπέρασμα ότι θα επιτευχθεί και ο φετινός στόχος και αυτός της επόμενης χρονιάς. Για τον προϋπολογισμό του 2014, εκτιμά ότι εξισορροπεί το εύθραυστο κοινωνικό και πολιτικό περιβάλλον με τη δέσμευση της χώρας στους δανειστές της.