Επιχείρημα του Σαμαρά στο Βερολίνο τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ

Μπορεί ο Α. Σαμαράς στο Βερολίνο να μίλησε για ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση στην Ελλάδα, όμως τα κυβερνητικά επιτελεία γνωρίζουν πολύ καλά ότι μέχρι και το τέλος του έτους πρέπει να περάσουν συμπληγάδες για να αποδείξουν την σταθερότητα και την συνοχή του κυβερνητικού σχήματος.

Σύμφωνα με επιτελείς του Μαξίμου, για αυτές τις συμπληγάδες μίλησε ο Α. Σαμαράς και με την Α. Μερκελ και με τον Σόιμπλε τονίζοντας το εύθραυστο της κοινωνικής συνοχής στην Ελλάδα, την οριακή ανοχή των βουλευτών και "τον καθημερινό αγώνα για να διατηρηθεί η συνοχή του κυβερνητικού συνασπισμού".

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο πρωθυπουργός, τόνισε ότι στην περίπτωση νέων οριζόντιων μέτρων ουδείς μπορεί να εγγυηθεί τη πολιτική και κοινωνική σταθερότητα.

Βασικό επιχείρημα βέβαια του πρωθυπουργού ήταν... ο Α. Τσίπρας και τα υψηλά ποσοστά που συγκεντρώνει "παρά το ασαφές του προγράμματος του".

Τις ιδιαίτερα δυσάρεστες αυτές επισημάνσεις στις κατ ιδίαν συζητήσεις ο πρωθυπουργός φρόντισε να ισορροπήσει στην δημόσια τοποθέτηση του μιλώντας για ισχυρή κυβέρνηση και βουλευτές άλλων σχηματισμών που είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν αν σημειωθούν διαρροές στον κυβερνητικό συνασπισμό.

"Η κυβέρνηση είναι ισχυρή, δεν θα χάσουμε την πλειοψηφία" είπε ο κ. Σαμαράς και συνέχισε: "Ακόμη κι αν υπάρχει διαρροή ενός βουλευτή, υπάρχει πάντοτε ένα ''μαξιλάρι'' καθώς υπάρχουν άλλοι έτοιμοι να βοηθήσουν´´. Η ....αποκάλυψη αυτή του Πρωθυπουργού έχει προκαλέσει ήδη πολλές συζητήσεις στην Αθήνα καθώς όλοι αναζητούν τους "βουλευτές μαξιλάρι" που θα στηρίξουν αν χρειαστεί την κυβέρνηση στις κρίσιμες ψηφοφορίες του Δεκεμβρίου.

Διαβάστε ακόμη: Τα έξι... μη οριζόντια μέτρα, που ζητά ο Τόμσεν

Ο προϋπολογισμός που αποτελεί παραδοσιακά και ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση είναι προγραμματισμένο να ψηφιστεί έως τις 8 Δεκεμβρίου. Προηγουμένως _πιθανότατα στις 4 Δεκεμβρίου_ θα τεθεί σε ψηφοφορία ο νόμος για τη φορολογία ακινήτων.Παράλληλα η όποια νέα ρύθμιση για τους πλειστηριασμούς θα κατατεθεί κατά πάσα πιθανότητα με πράξη νομοθετικού περιεχομένου.

Στο μεταξύ όμως και πριν τους "βουλευτές μαξιλάρι" η κυβέρνηση θα πρέπει να βρει και να πείσει τη τρόικα για τα ´´ μέτρα μαξιλάρι ´´ που θα αποτρέψουν νέες οριζόντιες περικοπές. Όλοι γνωρίζουν άλλωστε ότι οι όποιοι σχεδιασμοί ακόμα και αυτές οι επαφές με βουλευτές εκτός κυβερνητικού συνασπισμού βασίζονται σε ένα δεδομένο. Ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα. Δεν θα υπάρξουν άλλες περικοπές μισθών και συντάξεων. Δεν θα υπάρξουν νέοι φόροι και στο μεταξύ δεν θα σημειωθεί κραχ στα ασφαλιστικά ταμεία και το σύστημα υγείας.