Στήριξη από τη Μέρκελ περιμένει ο Σαμαράς

Γεύμα εργασίας με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ έχει αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Η συνάντηση γίνεται κατόπιν πρόσκλησης της κ. Μέρκελ, με αφορμή την παρουσία τού πρωθυπουργού στην εκδήλωση της εφημερίδας Sueddeutsche Zeitung όπου θα μιλήσει αύριο. Μετά το γεύμα εργασίας θα ακολουθήσουν δηλώσεις των δύο ηγετών. Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης και οι σύμβουλοί του Χρύσανθος Λαζαρίδης και Σταύρος Παπασταύρου.

Στο μεταξύ, στήριξη από τη Γερμανίδα καγκελάριο περιμένει σήμερα ο Αντώνης Σαμαράς, τουλάχιστον σε πολιτικό επίπεδο, καθώς από την πλευρά της Γερμανίας ξεκαθαρίζεται ότι η Α. Μέρκελ δεν θα εμπλακεί σε θέματα που έχουν σχέση με την τρόικα.

Ο κ. Σαμαράς αναμένεται να δώσει έμφαση στο δημοσιονομικό και στο πρωτογενές πλεόνασμα και περιμένει πολιτική στήριξη.

Πάντως, όπως επισημαίνει η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, η Άνγκελα Μέρκελ θα τηρήσει αποστάσεις από τη διένεξη Αθήνας - τριμερούς.

Ο πρωθυπουργός θα έχει γεύμα εργασίας με τη Γερμανίδα καγκελάριο στο Βερολίνο, την ώρα που ο εκπρόσωπος της γερμανικής Καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ διευκρίνισε ότι η κ. Μέρκελ θα κρατήσει αποστάσεις από τα ανοιχτά θέματα Ελλάδας – δανειστών. Μάλιστα έκανε την αναφορά "σε περίπτωση που υπάρχουν λανθασμένες προσδοκίες".

Η ίδια η Άνγκελα Μέρκελ, πάντως, έστειλε ήδη το πρώτο μήνυμα στήριξης στις ελληνικές προσπάθειες αναφερόμενη στις "απολύτως αξιοσημείωτες" μεταρρυθμίσεις στις οποίες έχει προχωρήσει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Μιλώντας σε συνέδριο που διοργανώνει η Sueddeutsche Zeitung στο Βερολίνο επανέλαβε την επιθυμία του Βερολίνου να ξανασταθεί η χώρα σύντομα στα πόδια της και έκανε ειδική αναφορά στο πρωτογενές πλεόνασμα που πέτυχε η Ελλάδα, "ενώ πριν από λίγο καιρό δεν το περίμενε κανείς" και συχνά είχαν εκφραστεί επιφυλάξεις, όπως χαρακτηριστικά είπε.

Σύμφωνα με χθεσινό άρθρο της γερμανικής εφημερίδας "Der Handelsblatt", η "Η Καγκελάριος δεν είναι διατεθειμένη να αναμιχθεί στην διένεξη που υπάρχει στο πλαίσιο του εν εξελίξει ελέγχου για τους μεταρρυθμιστικούς όρους" ενώ γίνεται λόγος για "διαμάχη της Ελλάδας με την τρόικα", η οποία "σκιάζει την επίσκεψη στην Μέρκελ".

"Η απάντηση της Μέρκελ είναι προβλέψιμη: θα επαινέσει τις προσπάθειες των Ελλήνων, θα τονίσει ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αναγνωρίζει τις μεγάλες θυσίες και μετά θα ενθαρρύνει την κυβέρνηση της Αθήνας να τηρήσει τις υποχρεώσεις της. Ο κ. Σαμαράς δεν μπορεί να ελπίζει σε παραχωρήσεις", συνεχίζει το άρθρο και αναφέρεται στο γεγονός ότι "ήδη στη Σύνοδο Κορυφής στα τέλη Οκτωβρίου η κυρία Μέρκελ είχε θέσει γρήγορα τέρμα σε μία συνομιλία με τον Πρωθυπουργό, παραπέμποντάς τον στην τρόικα. "Αλλά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ζάιμπερτ τόνισε ότι η Καγκελάριος χαίρεται για την επίσκεψη Σαμαρά", σημειώνεται.

Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι "στο Βερολίνο υπάρχει εκνευρισμός από τις διαρκείς καθυστερήσεις στις συνομιλίες με την τρόικα" και αναφέρει ότι η γερμανική κυβέρνηση "συνεχίζει να αποδίδει το φταίξιμο στην κυβέρνηση της Αθήνας και όχι στους ελεγκτές".

Την ώρα που ο Αντώνης Σαμαράς θα βρίσκεται στο Βερολίνο, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας θα ταξιδεύει για Βρυξέλλες, για τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup.