Έρχονται λουκέτα, απολύσεις και “ξαφνικός θάνατος” τύπου ΕΡΤ

Τίποτα δεν φαίνεται να αλλάζει αναφορικά με την στάση της τρόικας για το στόχο των 4.000 απολύσεων, αλλά και των συμβασιούχων που παραμένουν στο Δημόσιο με προσωρινές διαταγές δικαστηρίων - αρκετοί απ' τους οποίους θα απομακρυνθούν μετά την εκδίκαση των υποθέσεών τους. Δεν αποκλείεται επίσης, σύμφωνα με το MEGA να μπει λουκέτο στο Εθνικό Ταμείο Οδοποιΐας κάτι που εξετάζεται αρκετά σοβαρά.

Οι δανειστές αναγνώρισαν στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης την εκπλήρωση των υποχρεώσεων για την τρέχουσα περίοδο αξιολόγησης, καθώς έχει ολοκληρωθεί το πρώτο κύμα διαθεσιμότητας με 12.500 δημόσιους υπαλλήλους, έχουν υλοποιηθεί τα σχέδια στελέχωσης για 400.000 υπαλλήλους μετά την αξιολόγηση δομών σε υπουργεία και φορείς του δημοσίου, ενώ έχουν γίνει και οι 2.000 απολύσεις (με το κλείσιμο της ΕΡΤ).

Το σημαντικότερο μέτωπο έχει να κάνει με τις 11.000 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, που σύμφωνα με τα κείμενα των μνημονίων πρέπει να γίνουν μέσα στο 2014. Σύμφωνα με όσα είπε ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης μετά την πρωινή συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τους κυρίους Πολ Τόμσεν, Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ οι μεγάλες κρατικές υπηρεσίες που θα αποφασιστεί να κλείσουν δεν θα εκκαθαριστούν με την μέθοδο του «ξαφνικού θανάτου». Ωστόσο, όπως προκύπτει, η διαδικασία του "ξαφνικού θανάτου" που ακολουθήθηκε στην περίπτωση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης θα εφαρμοστεί σε μικρούς και μεσαίους κρατικούς οργανισμούς στους οποίους θα μπει λουκέτο προκειμένου να συμπληρωθεί ο αριθμός των 11.000 δημοσίων υπαλλήλων που πρέπει να σταματήσουν να μισθοδοτούνται από το κράτος το επόμενο έτος.

Παράλληλα, το υπουργείο έλαβε παράταση έως τους πρώτους μήνες του 2014 για το δεύτερο κύμα διαθεσιμότητας.