Σαμαράς: Το κλίμα άλλαξε κυρίες και κύριοι…

Ξεκάθαρο μήνυμα στους Ευρωπαίους να μην έχουν παράλογες απαιτήσεις, έστειλε ο Αντώνης Σαμαράς στη Σύνοδο Κορυφής, αναφερόμενος ουσιαστικά στις νέες θυσίες που ζητάει η τρόικα στα εργασιακά, ενώ εκτίμησε ότι μόλις βγει η έκθεση της τρόικας θα εκταμιευτεί η δόση. Τοποθέτησε την εκταμίευση στα μέσα Νοεμβρίου και είπε ότι η Ελλάδα έχει λεφτά μέχρι 16 Νοεμβρίου.

“Μου δόθηκε η ευκαιρία να μιλήσω για Ελλάδα. Όλοι ανεξαιρέτως αναγνώρισαν ότι η Ελλάδα έχει κάνει μεγάλη πρόοδο. Επεσήμανα ότι πρέπει γρήγορα να πάρουμε τη δόση. Η κοινωνία και η οικονομία είναι στα όρια τους. Το αίμα της οικονομίας, η ρευστότητα είναι στο μηδέν. Κάθε Έλληνας περνάει ένα δράμα. Τους είπα ότι αυτό δεν είναι Ευρώπη. Οι υπεροβλικές δηλώσεις ή απαιτήσεις βάζουν σε κίνδυνο την πρόοδο που έχει γίνει.

Βρήκα κατανόηση από τους άλλους ηγέτες. Το κλίμα έχει αλλάξει κυρίες και κύριοι. Η μόνη δήλωση που έγινε ήταν για την Ελλάδα” επεσήμανε ο Έλληνας πρωθυπουργός κατά τη συνέντευξη τύπου.

"Το πακέτο είναι δύσκολο. Εχουμε πλήρη γνώση του τι αποφασίζεται αλλά είναι το τελευταίο πικρό ποτήρι που πρέπει να πιούμε" σημείωσε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε: "Προειδοποίησα ότι όσο αυξάνει η ανεργία τροφοδοτείται το εξτρεμισμός και ο λαικισμός, απαράδεκτα πολιτικά φαινόμενα για Ελλάδα και Ευρώπη".

Ο Αντώνης Σαμαράς ευχαρίστησε τους δύο πολιτικούς αρχηγούς και είπε “δεν αισθάνθηκα ποτέ μόνος στις Βρυξέλλες”.

“Δεν θα χρειαστεί άλλη Σύνοδος, μόλις βγει η θετική έκθεση της τρόικας θα προχωρήσει η εκταμίευση της δόσης χωρίς άλλο διαδικαστικό ζήτημα” είπε ο Αντώνης Σαμαράς.

Για πρώτη φορά μπαίνει στη δήλωση ότι η Ελλάδα επέστρεψε στη σωστή τροχια, επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

Σχετικά με την επιμήκυνση ανέφερε: "Η επιμήκυνση, μαζί με το χρηματοδοτικό κενό και την έκθεση για τη βιωσιμότητα του χρέους συνδέονται και θα καταλήξουμε στη συμφωνία μόλις υπάρξει η έκθεση της τρόικας και μόλις ρυθμιστούν ορισμένες διαφορετικές προσεγγίσεις που υπάρχουν ανάμεσα στους εταίρους μας".

"Θα τονίζω πάντα στους ευρωπαίους ηγέτες ότι ο ελληνικός λαός υποφέρει και ότι οποιαδήποτε υπερβολή μπορεί να κάνει τεράστια ζημιά. Μετά την παρέμβασή μου ο Μπαρόζο είπε ότι η σκληρή δημοσιονομική πολιτική στην Ελλάδα έχει φτάσει στα όριά της και τώρα χρειάζεται ανάπτυξη", σημείωσε.

Κατανόηση από τους Ευρωπαίους για τα εργασιακά

"Όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί θα είμαστε μια ενωμένη γροθιά για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που υπάρχουν" είπε ο πρωθυπουργός και σε σχέση με τα εργασιακά σημείωσε, ότι έχει τεθεί σε μια ευρύτερη διαπραγμάτευση με την τρόικα.

"Θα υπάρξει κατανόηση τόσο από την Ευρώπη όσο και από τους πολιτικούς αρχηγούς. Δεν μπορούμε να παίξουμε με το διακύβευμα για να περάσουμε στην επόμενη σελίδα, της ανάκαμψης" τόνισε.