Η Τήνος μηνύει τον Άδωνι για την έλλειψη γιατρών στο νησί !

Κατεπείγουσα μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου (αλλά “φωτογραφίζοντας” πρωτίστως τον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη) κατέθεσε στο Πλημμελειοδικείο Σύρου το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Τήνου, για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το Κέντρο Υγείας του νησιού.

Όπως αναφέρεται στο κείμενο της μηνυτήριας αναφοράς, από τις έξι θέσεις αγροτικών ιατρών του νησιού είναι καλυμμένες μόνο οι δύο, εκ των οποίων η μία στις αρχές Δεκεμβρίου θα είναι επίσης κενή, λόγω αποχώρησης της ιατρού. Στο Κέντρο Υγείας Τήνου υπηρετούν επτά γιατροί, εκ των οποίων δύο Γενικοί Ιατροί και μία παθολόγος. Μέχρι τώρα οι Γενικοί Ιατροί υποχρεώνονταν σε κάλυψη 15 εφημεριών τον μήνα ο καθένας, ακόμη και τον Αύγουστο του 2013. Η δε παθολόγος διορίστηκε στο ΕΣΥ σε ασυνήθιστα μεγάλη ηλικία και αδυνατεί, με διαρκή επίκληση λόγων υγείας,  να προσφέρει στα πλαίσια των καθηκόντων της και να εκτελέσει εφημερίες, ωστόσο εξακολουθεί, παρά τις έντονες διαμαρτυρίες, να καταλαμβάνει την συγκεκριμένη οργανική θέση, γεγονός που προκαλεί προβλήματα.

Όπως καταγγέλλει ο δήμαρχος Τήνου, Παναγιώτης Κροντηράς, είναι χαρακτηριστικό ότι η συγκεκριμένη παθολόγος αρχικά έλαβε αναρρωτικές άδειες μεγάλης διάρκειας (άνω των 50 ημερών για το έτος 2013), στην συνέχεια εξασφάλισε εξαίρεση από τις εφημερίες με απόφαση της Α΄βάθμιας Επιτροπής και, μετά την ένσταση του Νοσοκομείου, η Β΄βάθμια Επιτροπή την έθεσε στην διάθεση της διοίκησης του Κέντρου Υγείας Τήνου για εφημερίες. Αμέσως μόλις συνέβη αυτό, η ανωτέρω έλαβε την κανονική της άδεια (μέρος), την οποία βεβαίως δικαιούται. Αποτέλεσμα και η γραπτή ένταξή της στις εφημερίες, να διατηρήσει το ίδιο αδιέξοδο που υπήρχε και πριν !

Ο δήμαρχος Τήνου παραθέτει ακόμα τις ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν για να λειτουργήσει αξιοπρεπώς το Κέντρο Υγείας του νησιού:

“Α. Κάλυψη των κενών θέσεων των Ιατρών στο Κ.Υ. Τήνου, που αυτή την στιγμή είναι μία θέση Γενικής Ιατρικής. Στην πραγματικότητα απαιτούνται δύο θέσεις διότι μία καταλαμβάνεται από την Δέσποινα Λουλουδάκη, η οποία έχει αποχωρήσει από την Τήνο εδώ και 3 χρόνια, από το ΕΣΥ εδώ και 2 χρόνια, δεν έχει αναπληρωθεί και συνεχίζει να κατέχει την οργανική θέση!!

Β. Κάλυψη των κενών θέσεων σε αγροτικούς ιατρούς. Αυτή την στιγμή τα κενά είναι 4 (!) και από αρχές Δεκεμβρίου θα είναι 5 (!!).

Γ. Κάλυψη του κενού του ιατρού ακτινολόγου.

Παράλληλα με όλα αυτά, ήδη έχει εξαγγελθεί από την διοίκηση, ότι από 6-12-2013 (μέχρι τότε είναι κλεισμένα τα ραντεβού), σταματάει η συνταγογράφηση στο Κέντρο Υγείας Τήνου, ελλείψει επαρκούς ιατρικού προσωπικού. Στα περιφερειακά ιατρεία του νησιού επί μήνες δεν πραγματοποιείται συνταγογράφηση. Άρα, όλα αυτά πρακτικά σημαίνουν ότι από 6-12-2013 η συνταγογράφηση θα κοστίζει στους συμπατριώτες μου 10 ευρώ, αλλιώς, για να γίνει δωρεάν, θα τους κοστίζει την μετάβαση στην Σύρο, που ως ποσόν υπερβαίνει κατά πολύ τα 10 ευρώ!”.

Μάλιστα, αναφερόμενος στη στάση του υπουργείου Υγείας, ο δήμαρχος Τήνου καταγγέλλει ότι ο υπουργός “όχι μία και δύο αλλά συστηματικά κωφεύουν στα αιτήματα με αποτέλεσμα το Κέντρο Υγείας να είναι πλέον ακέφαλο, να μην συνταγογραφεί από 6-12-2013 και να ομολογεί πανηγυρικά αυτό που επισημαίνω εγγράφως και προς πάσαν κατεύθυνση δύο (2) χρόνια τώρα, δηλαδή τους σοβαρούς κινδύνους για την υγεία του πληθυσμού μας αλλά και των εκατοντάδων χιλιάδων επισκεπτών μας κατά την θερινή περίοδο”.