Νέα τροπολογία Κεφαλογιάννη

Νέα τροπολογία κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής της ΝΔ Μ. Κεφαλογιάννης. Ο βουλευτής παρεμβαίνει στο θέμα των φορολογικών και τελωνειακών προστίμων.

Προτείνει σε περίπτωση που ο παραβάτης θέλει να αμφισβητήσει τη ποινή στο δικαστήριο, να μην υποχρεούται να πληρώσει το 50% του προστίμου, αλλά να έχει τη δυνατότητα να υποθηκεύσει μέρος του εμπράγματου δικαιώματός του σε ακίνητο (πλήρης ή ψιλή κυριότητα ή επικαρπία), ώστε η εγγύηση να αντιστοιχεί στο ποσό αυτό.

Διαβάστε την τροπολογία

Αιτιολογική έκθεση

Με την διάταξη του άρθρου 22 του νόμου 3900/2010 προστέθηκε στο άρθρο 93 ΚΔΔ διάταξη σύμφωνα με την οποία ο φορολογούμενος υποχρεούται στις φορολογικές και εν γένει τελωνειακές διαφορές να καταβάλλει το 50% του οφειλομένου κατά τη πρωτοδίκη απόφαση πόσου για την παραδεκτή άσκηση της έφεσης.

Η διάταξη αυτή συνιστά ανεπίτρεπτο περιορισμό του δικαιώματος της έννομου προστασίας κατ άρθρο 20 παρ 1 του Συντάγματος αλλά και των άρθρων 6 και 13 της ΕΣΔΑ, όπως αναλυτικά περιγράφει η άποψη της μειοψηφίας της Ολομελείας του Συμβουλίου της Επικράτειας στην αριθμό 1619/2012 απόφαση της, με την οποία κρίθηκε συνταγματική η ανωτέρω διάταξη κατ επίκληση λόγων δημοσίου συμφέροντος ανατρέποντας την μέχρι τότε νομολογία (Ολομ ΣτΕ 3470/2007)

Στην τρέχουσα οικονομική κρίση και υφεσιακή/ αποπληθωριστική κατάσταση της εθνικής οικονομίας η εφαρμογή της ανωτέρω διάταξης στη πράξη καταδείχτηκε δυσλειτουργική και άδικη καθόσον καθίστα αδύνατη την πρόσβαση των φορολογούμενων στον δεύτερο βαθμό δικαιοδοσίας λόγω έλλειψης ρευστότητας, δεδομένου και του ότι η εξάρτηση του δικαιώματος αυτού από τους ανωτέρω όρους δεν συνάδει ούτε με τον εθνικό ούτε με τον ευρωπαϊκό νομικό πολιτισμό.

Με την προτεινόμενη διάταξη προτείνεται η τροποποίηση της ανωτέρω διάταξης με τη πρόβλεψη παραδεκτής άσκησης ενδίκων μέσων σε φορολογικές και τελωνειακές διαφορές όχι μόνο με τη καταβολή ποσοστού 50% του οφειλομένου κατά την πρωτόδικη απόφαση φόρου, αλλά και με την καθιέρωση παραδεκτού αυτής εφ όσον χορηγηθεί βεβαίωση από την αρμόδια ΔΟΥ για την παροχή ισάξιας τουλάχιστον του ανωτέρω ποσοστού εμπράγματης εξασφάλισης με την εγγραφή υπέρ του Δημοσίου υποθήκης πρώτης τάξης επί ακίνητου ή ακινήτων των φορολογούμενων ή άλλων αξιόχρεων τρίτων προσώπων ή με την προσκόμιση ισόποσης εγγυητικής επιστολής. Για τον υπολογισμό της αξίας των προσφερόμενων προς υποθήκευση ακινήτων λαμβάνεται η αντικειμενική άξια του ακίνητου και έλλειψη αυτής η άξια που καθορίζει η εφορία για τον υπολογισμό οφειλόμενων φόρων, τελών μεταβιβάσεως κλπ.

Έχει λεχθεί ότι "όταν τα μαθηματικά συγκρούονται με τους νόμους ...αλλάζουν οι νόμοι". Γεγονός είναι ότι η επίκληση του "δημοσίου συμφέροντος" για την παραβίαση του Συντάγματος και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποσαρθρώσει τον κοινωνικό ιστό και να καταβαραθρώσει την οικονομία, διοτι στην περιπτωση αυτή ελλειψει κοινωνιας θα εκλειψει και το δημοσιο συμφερον.

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ

προστιθεται αρθρο που έχει ως εξής:

Στο άρθρο 93 του ΚΔΔ, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει προστίθεται παράγραφος 4 ως εξής:

"4. Το ποσό της προηγούμενης παραγράφου δύναται να αντικατασταθεί με την παροχή ισάξιας του ανωτέρω ποσοστού παροχής εμπράγματης εξασφάλισης με την εγγραφή υπέρ του Δημοσίου υποθήκης πρώτης τάξης επί ακινήτου η ακινήτων του φορολογούμενου ή άλλων αξιόχρεων τρίτων προσώπων ή με την προσκόμιση ισόποσης εγγυητικής επιστολής τραπέζης. Η αξία των προσφερομένων προς υποθήκευση ακινήτων υπολογίζεται με την αντικειμενική αξία και εν ελλείψει αυτής με την αξία που η αρμόδια ΔΟΥ υπολογίζει την αξία του ακινήτου για υπολογισμό του φόρου μεταβίβασης. Για το παραδεκτό της έφεσης προσκομίζεται σχετική βεβαίωση της αρμόδιας ΔΟΥ μέχρι την ημερομηνία της αρχικής δικασίμου."