Φουντώνουν σενάρια επιστροφής της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση

Οργιάζουν τα σενάρια για επιστροφή της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση με την ταυτόχρονη αλλαγή στάσης της κυβέρνησης απέναντι στην τρόικα να δίνει την ευκαιρία στον Φώτη Κουβέλη να κάνει το βήμα.

Μετά την συζήτηση στη Βουλή για την πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ και τη στάση της ΔΗΜΑΡ φαίνεται ότι το πολιτικό σκηνικό στήνεται από την αρχή. Στελέχη των δύο κυβερνητικών κομμάτων άνοιξαν την Τετάρτη το θέμα με συνεντεύξεις τους, ενώ συνεργάτες του προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτη Κουβέλη δεν απορρίπτουν επιστροφή στην κυβέρνηση, αλλά βάζουν προϋποθέσεις.

Μάλιστα την Κυριακή το βράδυ προκάλεσε εντύπωση στη Βουλή ο χαμηλός τόνος της ομιλίας του κ. Κουβέλη για την πρόταση μομφής, δεδομένου ότι κατατέθηκε με επίκεντρο το κλείσιμο της ΕΡΤ, το οποίο είχε οδηγήσει στην έξοδο από την κυβέρνηση.

Φαίνεται ότι εκτός του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος, κ. Ανδρέα Παπαδόπουλου, επίσης το ενδεχόμενο της επανεισόδου της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση δείχνει να συζητάει και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, κ. Νίκος Τσούκαλης.

Σε συνέντευξή του στον "Ελεύθερο Τύπο" την Κυριακή ο κ. Παπαδόπουλος απαντώντας σε ερώτηση για την προοπτική επιστροφής της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση απάντησε: "Τέτοιο θέμα δεν έχει τεθεί από κανέναν και πολύ περισσότερο από τη ΔΗΜΑΡ. Ως εκ τούτου δεν μπορούμε να αποκλείσουμε καμία εξέλιξη, πολύ περισσότερο στην κατάσταση που βρίσκεται η χώρα και με την ρευστότητα που επικρατεί. Πάντως, η όποια επιλογή θα γίνει με γνώμονα το συμφέρον της χώρας".

Σε δεύτερη ερώτηση για το πώς θα μπορούσε να σχηματιστεί άλλη κυβέρνηση από την παρούσα Βουλή, αφού αυτό γίνεται μόνο με συναίνεση του πρωθυπουργού, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συζητηθεί όταν προκύψει θέμα "κυβερνητικής συνοχής". Συγκεκριμένα δήλωσε: "Θέλω να διευκρινίσω ότι το θέμα αυτό δεν αποτελούσε πρόταση της ΔΗΜΑΡ, αλλά μια εναλλακτική λύση στην περίπτωση που δεν άντεχε η κυβερνητική συνοχή, προκειμένου να αποφύγουμε τις εκλογές. Η εναλλακτική αυτή παραμένει πάντα στο τραπέζι. Επαναλαμβάνω ότι η ΔΗΜΑΡ έχει τονίσει ότι η χώρα δεν έχει ανάγκη από εκλογές, αλλά από αλλαγές και διορθώσεις στην ασκούμενες πολιτική".

Χθες, Τετάρτη σε συνέντευξή της στον Real FM, η Ντόρα Μπακογιάννη υποστήριξε πως ο πρωθυπουργός πρέπει να αναλάβει την πρωτοβουλία να κληθεί η ΔΗΜΑΡ να συμμετάσχει στην κυβέρνηση στη βάση μιας νέας προγραμματικής συμφωνίας.

Στο ίδιο κλίμα κινήθηκε, επίσης, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Κώστας Τριαντάφυλλος, ο οποίος απευθυνόμενος στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΔΗΜΑΡ κ. Βασίλη Οικονόμου, κατά τη διάρκεια συμμετοχής τους σε τηλεοπτική εκπομπή του ΣΚΑΪ, ανέφερε: "Η χώρα έχει ακόμα πολύ δύσκολο δρόμο. Και γι΄ αυτό είναι αναγκαία η ευρύτερη δυνατή συναίνεση. Στην παρούσα συγκυρία πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Η ενισχυμένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, με ευρωπαϊκό προσανατολισμό, είναι αναγκαία, τόσο για την προώθηση συγκεκριμένων προγραμματικών στόχων στους οποίους υπάρχουν συμπτώσεις, όσο και για την ενίσχυση της διαπραγματευτικής θέσης της χώρας".

Στο κλίμα αυτό κλήθηκε να απαντήσει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ κ. Τσούκαλης σχετικά με την προτροπή της κυρίας Μπακογιάννη για συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση. Ο κ. Τσούκαλης, σε συνέντευξή του στον Real FM δεν απέκλεισε ένα τέτοιο ενδεχόμενο και έβαλε ζήτημα προϋποθέσεων:

"Όταν αποχωρήσαμε είχαμε δηλώσει ότι αποδυναμώνεται το εθνικό μέτωπο για τη διαπραγμάτευση της χώρας και έξοδο από την κρίση(...). Αυτό που είπαμε από την πρώτη στιγμή είναι ότι η ΔΗΜΑΡ είναι παρούσα ακόμα και με κυβερνητική συμβολή της με κάποιες προϋποθέσεις που κυρίως έχουν σχέση με την ασκούμενη πολιτική. Βεβαίως αυτή δεν είναι κενή περιεχομένου, έχει συγκεκριμένες προτεραιότητες και τα πρόσωπα που θα την υλοποιήσουν. Επ' αυτού λοιπόν δεν υπάρχει κάτι νεότερο και παρέλκει οποιαδήποτε συζήτηση τουλάχιστον από τη δική μας πλευρά. Άλλοι, με λίγα λόγια, πρέπει να πάρουν την πρωτοβουλία".