Βενιζέλος: Ζητάμε έγκυρους πολιτικούς συνομιλητές

Σφοδρή κριτική στους δανειστές για τον τρόπο που διαπραγματεύονται με τη χώρα μας άσκησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, τονίζοντας ότι η Ελλάδα ζητά έγκυρους πολιτικούς συνομιλητές.

"Η χώρα αδικείται από την συζήτηση που έχει ανοίξει για την οικονομική διαπραγμάτευση, η οποία υποτιμά τις θυσίες του ελληνικού λαού, ενώ κάνει πως αγνοεί τα δημοσιονομικά επιτεύγματα", δήλωσε ο κ. Βενιζέλος, με αφορμή την ενημέρωση των μελών των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Εξωτερικών της Βουλής για τις προτεραιότητες της Ελλάδας ενόψει της ανάληψης της Ευρωπαϊκής προεδρίας από την 1η Ιανουαρίου 2014.

"Εμείς δεν ζητάμε πολιτική διαπραγμάτευση αλλά έγκυρους πολιτικούς συνομιλητές για να κάνουμε μια οικονομική διαπραγμάτευση, που να καταλαβαίνουν τα πραγματικά δεδομένα και την δυναμική των αριθμών", σημείωσε ακόμα.

Σε άλλη αποστροφή του, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σημείωσε αναφορικά με το ρόλο του ΔΝΤ: "Το ΔΝΤ, με τη συμμετοχή του οποίου σχηματίστηκε η τρόικα, δεν εγκαταστάθηκε στην καρδιά της Ευρώπης γιατί το ήθελε η ίδια η Ευρώπη, αλλά κυρίως γιατί η Γερμανία ήθελε να εκδηλώσει την απαρέσκεια της στο ρόλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής".

Ο κ. Βενιζέλος μίλησε για "λιτή, λειτουργική και όσο γίνεται αποτελεσματική ελληνική προεδρία", ενώ προσδιόρισε τους τέσσερεις βασικούς άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί:

- Πρώτος άξονας, το τρίπτυχο ανάπτυξη- απασχόληση - κοινωνική συνοχή. "Πρέπει", τόνισε στο σημείο αυτό, "να αποφύγουμε τον νέο κίνδυνο που έχει φανεί στην ΕΕ και είναι η περιβόητη έκφραση ανάπτυξη χωρίς πιστώσεις και εργασία". "Δεν μπορεί αυτό να γίνει γιατί μόνο μέσω της ανάπτυξης δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ανεργίας. Θέλει παρεμβάσεις. Τα προγράμματα ανάσχεσης της και ο τρόπος που θα χρησιμοποιηθούν τα κονδύλια του ΕΣΠΑ, έχουν πολύ μεγάλη σημασία", ανέφερε ο κ. Βενιζέλος χαρακτηρίζοντας παράλληλα ως κορυφαίο ζήτημα για την Ελλάδα την ανεργία στους νέους.
- Δεύτερος άξονας, η ολοκλήρωση και εμβάθυνση της οικονομικής ένωσης.
- Τρίτος άξονας, το οξύ πρόβλημα των θαλάσσιων συνόρων και η προστασία τους από την λαθρομετανάστευση.
- Τέταρτος άξονας, ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική.

"Δεν θέλουμε να κάνουμε μια διεκπαιρεωτική προεδρία. Έχουμε σαφείς προτεραιότητες, όχι εθνικές αλλά ευρωπαϊκές. Να διαμορφώσουμε το μεσογειακό έτος να δώσει έμφαση στο νότο. Το εξάμηνο αυτό είναι μια πρόκληση για να διασφαλίσουμε τις προϋποθέσεις για έναν ουσιαστικό διάλογο στο εσωτερικό κάθε κράτους μέλους αλλά και στην ευρωπαϊκή κοινωνία των πολιτών", ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών.