Γεννηματά: Παλεύω για τα ΕΑΣ, δε μίλησα για κλείσιμο

"Σας καλώ να στηρίξετε αυτή την κυβέρνηση και να στηρίξετε την προσπάθεια που κάνει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας για να μην κλείσουν τα ΕΑΣ. Για να μην μπει λουκέτο σε αυτή την τόσο σημαντική βιομηχανία για τη χώρα" δήλωσε, πριν από λίγο στη Βουλή, η αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Φώφη Γεννηματά, κατά τη συζήτηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία παρέχεται ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα στην Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα ΑΕ.

"Σας καλώ να στηρίξετε τη σημερινή πρότασή μας, το σημερινό νομοσχέδιο, γιατί εξασφαλίζει ένα σημαντικό μεταβατικό στάδιο που χρειαζόμαστε, προκειμένου να φτάσουμε στην οριστική λύση που διεκδικούμε. Και η οριστική λύση είναι μια βιώσιμη αναδιαρθρωμένη ελληνική αμυντική βιομηχανία" είπε η κ. Γεννηματά και πρόσθεσε: "Σε καμία περίπτωση και ποτέ δεν έχω μιλήσει για κλείσιμο και για λουκέτο, έστω και εν λειτουργία, των ΕΑΣ. Παλεύω -και παλεύουμε ως κυβέρνηση- να αναδιαρθρωθούν, να είναι βιώσιμα, να μην χρειάζεται να συνεισφέρει άλλο ο φορολογούμενος από το υστέρημά του".

Η αναπληρωτής υπουργός είπε ακόμη ότι έχει εντολή η Διοίκηση των ΕΑΣ για κινητικότητα και εξωστρέφεια, ως προς την υποβολή προσφορών και την ανάληψη συμβάσεων. "Κανένας δεν τους έχει απαγορέψει να υπογράψουν συμβάσεις. Αντίθετα, αυτό το διάστημα, μέσα σε τόσο δύσκολες συνθήκες για την εταιρεία, έχουν υπογραφεί σημαντικότατες συμβάσεις με εταιρείες τις οποίες δυστυχώς δεν μου επιτρέπεται να αναφέρω το όνομά τους, γιατί μπορεί ακόμη και αυτό να ακυρώσει τις συμβάσεις, και ξέρετε ότι είναι πολύ λεπτά ζητήματα όλα αυτά. Έχουμε υπογράψει συμβάσεις με το Μαρόκο και ο λόγος που δεν έχει υπογραφεί ακόμη η σύμβαση με την εταιρεία ATK δεν οφείλεται σε εμάς, αλλά στα προβλήματα που αντιμετώπιζε η αμερικανική κυβέρνηση και στην καθυστέρηση που είχαμε ακριβώς επειδή δεν μπορούσαν να λειτουργήσουν το προηγούμενο διάστημα. Και έχουν εντολή σαφή και ξεκάθαρη να συζητήσουν και για τα θέματα της Ινδίας και για κάθε θέμα που μπορεί να ενισχύσει τη βιωσιμότητα της εταιρείας".

Είχε προηγηθεί στο βήμα ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, διατυπώνοντας καταγγελίες ότι η κυβέρνηση, "εκτελώντας τις εντολές της τρόικας", ακολουθεί πολιτική λουκέτου για την αμυντική βιομηχανία. Ο κ. Καμμένος αναφέρθηκε σε παραγγελίες που δεν αναλαμβάνει η πολεμική βιομηχανία και, ειδικά για τα ΕΑΣ, είπε ότι είναι μια επιχείρηση η οποία θα μπορούσε από αύριο κιόλας να λειτουργήσει χωρίς προβλήματα με τις παραγγελίες που έχει. Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων κατήγγειλε, επίσης, ότι συμφέροντα εποφθαλμιούν και τα ακίνητα της πολεμικής βιομηχανίας και διατύπωσε υπαινιγμούς ότι το υπουργείο Οικονομικών μπλοκάρει την υποβολή προσφορών, "επειδή αυτό είναι απαίτηση της κ. Μέρκελ". Μίλησε, επίσης, για "φίλους της κυβέρνησης που, την ίδια ώρα, χτυπούν διαγωνισμούς για καταστροφή βλημάτων", σημειώνοντας ότι όλα αυτά πρέπει να διερευνηθούν για τυχόν ποινικές ευθύνες. Όλα αυτά γίνονται -όπως είπε- την ίδια ώρα που ο κ. Ερντογάν προκαλεί, αμφισβητώντας την Κύπρο και κατέληξε: "Εμείς δεν θα αφήσουμε να προχωρήσει το κλείσιμο της πολεμικής βιομηχανίας. Και θα προχωρήσουμε και στη διερεύνηση ποινικών ευθυνών. Θα είμαστε μαζί σας αν πείτε όχι στην τρόικα και αποφασίσετε να ξαναλειτουργήσουν τα εργοστάσια. Αλλά δώρο στη Rheinmental, την πολεμική βιομηχανία, δεν θα την δώσουμε".