Η Συρία προορισμός του πλοίου με το βαρύ οπλισμό;

Αντιφατικές είναι, σύμφωνα με τον υπουργό Ναυτιλίας, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, οι μαρτυρίες του καπετάνιου και των μελών του πληρώματος του πλοίου που ακινητοποιήθηκε ανοιχτά της Σύμης για το πού κατευθυνόταν το σκάφος, στο οποίο έχει ήδη βρεθεί βαρύς οπλισμός.

Όπως ανέφερε ο υπουργός στο ραδιοφωνικό σταθμό “Βήμα FM”,  κατά δήλωση του καπετάνιου και μελών του πληρώματος, το πλοίο κατευθυνόταν είτε στη Συρία, είτε στην Τουρκία, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, ενώ σύμφωνα με τα παραστατικά, μεταφέρει όπλα στη Λιβύη.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης σημείωσε πως “εάν κατευθύνεται προς το λιμάνι της Ταρτούς, το οποίο είναι υπό τον έλεγχο του καθεστώτος Άσαντ, ο οπλισμός αυτός πήγαινε για να ενισχύσει το καθεστώς, αν όμως πήγαινε στην Τουρκία, αυτό σημαίνει ότι θα προσπαθούσαν να περάσουν τον οπλισμό για όφελος των ανταρτών στη Συρία”, και προσέθεσε: “Πάντως, τα παραστατικά λένε ότι πάει στη Λιβύη το πλοίο. Εντολέας ήταν το υπουργείο Άμυνας της Λιβύης, όμως, δεν έχουμε καμία ενόχληση μέχρι στιγμής ούτε από τη Λιβύη ούτε από την πλοιοκτήτρια εταιρεία, τουρκικών συμφερόντων”.

Σύμφωνα με τον κ. Βαρβιτσιώτη, μέχρι τώρα έχουν βρεθεί στα κοντέινερ που έχουν ανοιχθεί φυσίγγια που χρησιμοποιούνται από Καλάσνικοφ, αντιαεροπορικά βλήματα και βλήματα των 50 mm που χρησιμοποιούνται από πυροβόλα όπλα.

“Έχουν ανοιχθεί περίπου εννέα κοντέινερ σε σύνολο 55. Τα υπόλοιπα δεν είναι προσβάσιμα για να ανοιχθούν, πρέπει να ξεφορτωθούν. Έχουν έρθει πυροτεχνουργοί, ώστε να μην ανοιχθούν σε περίπτωση που υπάρχει παγίδευση, και μετά θα γίνει ο έλεγχος για το τι υπάρχει μέσα”, ανέφερε ο υπουργός.