Σαμαράς: Το καλύτερο μνημόσυνο θα ήταν η ενότητα του κόσμου

Διπλό μήνυμα αυστηρότητας προς την εγκληματική βία, αλλά και κοινωνικής συσπείρωσης κατά της βίας, έστειλε με συνέντευξή του στο δημοσιογράφο Γιάννη Πρετεντέρη και το Mega ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, με αφορμή τη διπλή δολοφονία στο Νέο Ηράκλειο.

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως δε θα επιτρέψει να υποκύψει η Δημοκρατία στην εγκληματική βία, και τόνισε πως από την πλευρά της κυβέρνησης απαιτείται από τη μία αυστηρότητα, και από την άλλη ενωτική διάθεση, “μια αγκαλιά του κόσμου”, όπως ανέφερε, σημειώνοντας πως “το καλύτερο μνημόσυνο γι' αυτά τα παιδιά θα ήταν η ενότητα του κόσμου, γιατί αυτό χρειαζόμαστε”.

Ερωτηθείς αν η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα εμφυλίου, ο κ. Σαμαράς απάντησε κατηγορηματικά “όχι, προς Θεού”, τονίζοντας πως είναι λαϊκή απαίτηση ο σχηματισμός ενός ενιαίου μετώπου κατά της βίας, καθώς ο “σοφός” λαός έχει την ευαισθησία και την αντίληψη να καταλάβει ποιος δεν παλεύει για να αποτρέψει τέτοια φαινόμενα στο μέλλον και να τον καταδικάσει.

“Αυτό που απαιτείται σήμερα είναι να υπάρχει σταθερότητα και πάνω απ' όλα εμπιστοσύνη των Ελλήνων στον τόπο τους, αλλά και των ξένων στην Ελλάδα”, υπογράμμισε ακόμα ο πρωθυπουργός.

Απαντώντας στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ, που κάνει λόγο για “φλερτ” της Νέας Δημοκρατίας με τη Χρυσή Αυγή και για “ακροδεξιό παρεάκι” στο Μαξίμου, ο κ. Σαμαράς ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει καμία εισήγηση για συνεργασία ή ήπια μεταχείριση της Χρυσής Αυγής, σχολιάζοντας πως οι κατηγορίες αυτές “δεν αντέχουν στην κριτική”.

“Όποτε γίνεται κριτική δεν την αντέχουν και ρίχνουν λάσπη, είναι ένα τικ το οποίο δείχνει μια παιδαριώδη αντίδραση, μιας αδυναμίας του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ. Κανένας δεν μου έχει κάνει τέτοια εισήγηση, κανένας ακροδεξιός δεν υπάρχει”, υπογράμμισε.

Ο κ. Σαμαράς επιτέθηκε και στον ΣΥΡΙΖΑ: "Η βία είναι μία και πρέπει να καταδικάζεται, τα κόμματα πρέπει να καταγγέλλουν τις πράξεις βίας αλλά και τις ακραίες συμπεριφορές που οδηγούν στην βία. Δεν μπορεί να καλεί τον κόσμο να ανατρέψει την κυβέρνηση. Εύχομαι η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να απομονώνει και να καταγγέλλει κάθε ακραία συμπεριφορά. Το να ανέχεσαι ή να δικαιολογείς ακραίες συμπεριφορές οδηγεί στη βία. Δεν μπορείς να μην καταγγέλλεις πράξεις όπως στις Σκουριές ή στην Μαρφίν όπως δεν μπορεί να υπάρχουν βουλευτές που καταθέτουν σε δίκες που δεν θα έπρεπε".

Ο πρωθυπουργός διατύπωσε την άποψη ότι το φαινόμενο της Χρυσής Αυγής θα "ξεφουσκώσει" όταν ανακάμψει η αγορά εργασίας και βρει δουλειές ο κόσμος, σημειώνοντας πως όσο διαρκεί η κρίση, τα ακραία φαινόμενα θα διατηρούνται.

Περνώντας στα της οικονομίας, ο κ. Σαμαράς εκτίμησε πως το πρωτογενές πλεόνασμα, με βάση τα στοιχεία και του Οκτωβρίου, θα υπάρξει, σχολιάζοντας ότι "εμείς πετύχαμε το ακατόρθωτο", ενώ επικαλέστηκε μελέτη που έχει γίνει, σύμφωνα με την οποία προβλέπεται πρωτογενές πλεόνασμα μέχρι και το 2017.

Έκανε ακόμα αναφορά και στα λεγόμενα διαρθρωτικά μέτρα, τα οποία, όπως επεσήμανε, δεν είναι καλυμμένα δημοσιονομικά μέτρα, που δεν έχουν συμφωνηθεί και δε θα ληφθούν, αλλά μέτρα τα οποία "δεν ακουμπάνε αμέσως τις συντάξεις και το εισόδημα" και τα οποία μπορούν να ληφθούν.