Χαμηλών προσδοκιών η σύνοδος κορυφής της ΕΕ

Η ολιγόλεπτη συνάντηση Σαμαρά Μέρκελ στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΕΛΚ αλλά και οι συζητήσεις του πρωθυπουργού με τους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες επιβεβαίωσαν το ''καλο κλίμα'' προς την Αθήνα χωρίς πάντως μέχρι στιγμής να είναι κανείς σε θέση να ερμηνεύσει τι σημαίνει αυτό.

Η Ελλάδα από τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ που αρχίζει σήμερα στις Βρυξέλλες όπου μετέβη και ο Α. Σαμαράς περιμένει μια ευνοϊκή διατύπωση στο κείμενο των συμπερασμάτων ''και ίσως και κάτι παραπάνω'' όπως σημείωναν κορυφαίοι κυβερνητική παράγοντες που συνοδεύουν τον πρωθυπουργό.

Η αισιοδοξία των κυβερνητικών αξιωματούχων προκύπτει από τις μέχρι τώρα συζητήσεις του πρωθυπουργού και την διαβεβαίωση ότι η εκκρεμούσα δόση θα δοθεί πιθανότατα μάλιστα στις αρχές Νοεμβρίου. Παραμένει πάντως ασαφές αν η δόση θα δοθεί ολόκληρη ή τμηματικά κάτι που απεύχεται η ελληνική πλευρά.

Πάντως, η πρώτη ενδεικτική δήλωση του κλίματος για την Ελλάδα ήρθε από τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, την παραμονή της Συνόδου Κορυφής ο οποίος τόνισε ότι επιθυμεί την Ελλάδα στο ευρώ και πως θα τη στηρίξει, αρκεί να υλοποιήσει όσα έχει υποσχεθεί.

Στο σύνολο της η τρέχουσα σύνοδος κορυφής είναι μια σύνοδος χαμηλών προσδοκιών καθώς το κείμενο για την οικονομική και νομισματική ένωση που παρουσίασε ο Χέρμαν Βαν Ρομπάι δεν φαίνεται να ικανοποιεί καμία πλευρά ειδικά αυτή της Γερμανίας.

Το θέμα της έκδοσης ευρωομολόγων θα τεθεί σίγουρα στο παρασκήνιο των συζητήσεων χωρίς όμως να αναμένεται καμιά εξέλιξη εκτός ίσως από την επαναβεβαίωση της απόφασης του Ιουνίου για την τραπεζική ένωση.

Με ενδιαφέρον πάντως αναμένεται η στάση του Μ. Μόντι ο οποίος απαιτεί και πιέζει για επίσπευση των αποφάσεων και των διαδικασιών.